Ga naar hoofdinhoud
Archieffoto.

Tegelwippen in Wassenaar

8 juni 20234 minute read

Het jaarlijkse NK Tegelwippen is 21 maart van start gegaan. Tot en met 31 oktober 2023 gaat ook gemeente Wassenaar de strijd aan met een recordaantal van ruim 150 Nederlandse gemeenten om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen.

Sinds de eerste editie in 2020 zijn in totaal al ruim 4,3 miljoen verwijderde tegels gemeld via de website van het NK Tegelwippen. Dat staat gelijk aan ongeveer 55 voetbalvelden. Het succes van de nieuwe Nederlandse volkssport is ook over de grens opgemerkt. Dit jaar wordt het allereerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen georganiseerd, in samenwerking met creatief bureau Frank Lee, de grondleggers van het NK Tegelwippen. Tijdens het Nederlands Kampioenschap wil gemeente Wassenaar het komende half jaar 2000 tegels vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. De standen worden bijgehouden op de website, de teller is hier te vinden. Wassenaar staat op dit moment op 106 gewipte tegels.

Waarom Tegelwippen?

Europa beleefde vorig jaar de warmste zomer ooit en het begin van 2023 was in Nederland opvallend zacht. Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering – zoals hitte, droogte en wateroverlast door piekbuien. En dat geldt ook voor Wassenaar. Nieuw onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, wijst zelfs uit dat het planten van bomen in steden het aantal sterfgevallen als gevolg van extreme hitte met maar liefst een derde kan verminderen. Ook levert groen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere beestjes in de tuin. Gemeente Wassenaar roept daarom alle inwoners op om mee te wippen.

Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman, is ambassadeur van de campagne. “Al het water van flinke hoosbuien kan beter de grond in als onze tuinen werken als spons. Tijdens hete zomers scheelt een groene tuin zo een paar graden”, zegt Lodewijk.

Staat van Nederlandse tuinen

Op dit moment is ruim een derde van de Nederlandse tuinen voor minimaal de helft betegeld. Dat blijkt uit een recent rapport van Stichting Steenbreek. In de drie grote steden is zelfs bijna twee op de drie tuinen voor meer dan de helft dichtgelegd met tegels. Het NK Tegelwippen laat met dit kampioenschap zien dat het anders kan en dat ieder zijn steentje kan bijdragen voor een groener Nederland. Ook al is Wassenaar een groene gemeente, ook in ons dorp zijn nog steeds veel (voor)tuinen betegeld.

Wip Wassenaar Wip

Vanaf 21 maart is gemeente Wassenaar gestart met het verwijderen van tegels en roept bedrijven en inwoners op hetzelfde te doen. Om deelname aan het NK Tegelwippen zo makkelijk en aantrekkelijk mogelijk te maken, zet de gemeente verschillende acties op die je helpen je tuin te vergroenen. Zo rijdt er in september 2 dagen een Tegeltaxi die gratis de gewipte tegels komt ophalen en besteden we meer aandacht aan mogelijkheden om je tuin te vergroenen in de lokale media.

“Wassenaar is natuurlijk al een hele mooie groene gemeente, maar nog meer vergroenen is altijd goed. Denk daarin niet te groot. Je hoeft niet gelijk je hele tuin in een keer te vergroenen. Begin gewoon eens met het wippen van twee of vier tegels en zet daar bijvoorbeeld biologische kruidenplantjes of viooltjes in. Of plaats daar een kleine vlinderstruik in de grond. Er is vanalles kleinschalig mogelijk”, zegt wethouder Wim Koetsier.

Wint Wassenaar de Gouden Schep of de Gouden Tegel?

Wippen is natuurlijk belangrijker dan winnen, maar bij een wedstrijd horen ook prijzen. De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. De gemeente met de meeste gewipte tegels wint de Gouden Tegel. In Wassenaar zal wethouder Wim Koetsier een prijs uitreiken aan de inwoner met de tuin met de meeste gewipte tegels en vergroening.

Extra informatie

Het NK Tegelwippen loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Iedereen kan gewipte tegels aanmelden via www.nk-tegelwippen.nl. Ook als jouw gemeente niet meedoet met het NK Tegelwippen. Tegels worden opgeteld bij je gemeente en/of de Nationale Tegelteller.

Inspiratie in de vorm van tuintips en best practices zijn gebundeld op de website van het NK Tegelwippen

Het NK-Tegelwippen is een initiatief van creatief bureau Frank Lee i.s.m. collectief Dus Wat Gaan Wij Doen en wordt gesteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman is ambassadeur van de campagne.

Tags

GemeenteGouden TegelGroenNK TegelwippenTegelwippenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top