Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Museum Voorlinden/Bram Vreugdenhil

Drie nieuwe tentoonstellingen in Voorlinden: Katz, Baas en Roeters

Ellen Klaver - Asscheman
12 juni 20232 minute read

Vanaf zaterdag 10 juni zijn in Museum Voorlinden drie nieuwe tentoonstellingen te zien. De eerste tentoonstelling is gewijd aan de (bijna) 96 jarige Amerikaanse schilder Alex Katz. Katz ontwikkelde van de jaren 60 van de vorige eeuw een geheel eigen stijl. Hij schildert de wereld, zoals zij komt. Hij probeert in zijn schilderijen het moment van het heden te vangen. Daarvoor gebruikt hij vaak eenvoudige technieken en grote vlakken.

Fotocredit: Antoine van Kaam/Museum Voorlinden

Ook schildert hij snel om het moment te pakken. Heldere kleuren, gladde oppervlakken en scherpe composities zijn kenmerkend voor zijn stijl. De 96-jarige kunstenaar schildert nog steeds zelf en laat zich steeds opnieuw inspireren door zijn vrouw en muze Ada. De werken van Katz worden wereldwijd ten toon gesteld. Voorlinden is echter het eerste museum, dat de grote doeken van Katz in één tentoonstelling laat zien.

 De tweede tentoonstelling gaat over de kunstenaar Maarten Baas. Baas is bekend vanwege zijn conceptuele kunst. Een bekend werk van hem zijn bijvoorbeeld de klok op Schiphol, waarbij een bewegende man steeds de wijzers van de klok opnieuw tekent. Klokken zijn een specialiteit van Baas en Voorlinden toont in deze tentoonstelling een variëteit aan klokontwerpen van de kunstenaar. Het aangeven van de tijd door het wegvegen van vuilnis mag op zijn minst intrigerend genoemd worden.

Fotocredit: Bram Vreugdenhil/Museum Voorlinden

Rogier Roeters hangt tot slot 2500 tekeningen op in Voorlinden. In zijn tekeningen weet hij de universele emoties van schaamte, twijfel, angst, plezier, verlangen en eenzaamheid te vangen.

Fotocredit: Bram Vreugdenhil/Museum Voorlinden

De tentoonstelling van Alex Katz is in Museum Voorlinden te zien tot 1 oktober. De andere twee tentoonstellingen eindigen op 24 september.

Tags

Alex KatzMaarten BaasMuseum VoorlindenRogier RoetersTentoonstellingenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top