Ga naar hoofdinhoud
Lintje uitgereikt door Burgemeester de Lange aan Dr. A. Kloet. Fotocredit: Ester Hessing Fotografie.

Neurochirurg A. Kloet bij afscheid geridderd

13 juni 20233 minute read

Neurochirurg A. (Alfred) Kloet ontving vrijdag 9 juni uit handen van de Wassenaarse burgemeester, Leendert de Lange, een welverdiende koninklijke onderscheiding. Het lintje is uitgereikt na afloop van het ‘Symposium Historie Neurochirurgie’ ter gelegenheid van de pensionering van Fred Kloet in HMC Westeinde in Den Haag. Voor zijn vele verdiensten voor de topzorg van neurochirurgische patiënten, evenals voor zijn inzet voor patiëntenvoorlichting en het beheer van historische documenten over de neurochirurgie, is de heer Kloet benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Neurochirurg

De heer Kloet heeft een veertigjarige carrière achter de rug in de Haagse gezondheidszorg. Hij startte zijn opleiding als neuroloog in 1982 in Den Haag en is vanaf 1994 als neurochirurg en staflid verbonden geweest aan het Westeinde Ziekenhuis (nu HMC), het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en het Leidse LUMC. Hij heeft een belangrijke innoverende rol gehad in

met name de Oncologie en de innovatieve Neurochirurgie. Als initiator heeft hij de computergestuurde bepaling van de locatie van hersentumoren in de schedel in het Westeinde Ziekenhuis geïntroduceerd. Fred Kloet is met een aantal andere centra betrokken geweest bij de implementatie van deze neuronavigatie apparatuur.

Later was hij verantwoordelijk voor de introductie van nieuwe technieken (hulpmiddelen) op de operatiekamers zoals endoscopie en ook wakkere schedellichting. HMC heeft nu binnen zijn samenwerking met HagaZiekenhuis en LUMC (het Universitair Neurochirurgische Centrum Holland) het grootste aantal hersenoperaties voor primaire hersentumoren in Nederland. De heer Kloet heeft bij al deze ontwikkelingen een belangrijke pioniersfunctie gehad.

Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie (NVvN)

Sinds 1999 is de heer Kloet actief binnen de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie. Als lid van de commissie voorlichting patiënten heeft hij zich al vanaf de jaren negentig ingespannen voor verbetering van de voorlichting aan neurochirurgische patiënten, onder meer door de opzet en uitbouw van een website; in die tijd nog een schaarse informatiebron.

Daarnaast heeft hij zich in de afgelopen decennia ingezet voor het beheer en de aanvulling van het historisch archief van de NVvN. Kennis van en inzicht in de historische ontwikkelingen van het vakgebied zijn bijzonder belangrijk bij het inrichten van het specialisme voor de toekomst. Hij heeft meerdere publicaties over de geschiedenis van de neurochirurgie op zijn naam staan en werkt samen met andere auteurs aan een historisch boekwerk over de neurochirurgie.

“Op zijn initiatief is veel informatie over de ontstaansgeschiedenis van de voormalige St. Ursula kliniek bewaard gebleven” aldus burgemeester De Lange.

Voor al zijn verdiensten voor zowel de (Haagse) gezondheidszorg in het algemeen en de neurochirurgie in het bijzonder, evenals voor zijn inzet binnen de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie is de heer Kloet geridderd.

Tags

GemeenteKoninklijke OnderscheidingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top