Ga naar hoofdinhoud
Jenny Lintjer is vitaal, fit en vrolijk dankzij Qi Qong. Fotocredit: Patrick Kop

Vitaal, fit en vrolijk dankzij Qi Qong

Iris Oostlander
17 juni 20233 minute read

“Dat ik dit zo leuk zou vinden, had ik werkelijk niet verwacht. Ik kom er iedere keer vitaal, fit en vrolijk van terug.” Jenny Lintjer (75) zag in januari een advertentie van Fit in Wassenaar in De Wassenaarse Krant en besloot een kennismakingsles Qi Qong te volgen. Na drie lessen was ze verkocht en inmiddels wil ze niet meer zonder. “Het is een bewegingsleer van wel 5000 jaar oud en een geweldige manier om te stoppen met piekeren!”

Ze was sceptisch en had zelfs een beetje spijt dat ze zich had opgegeven voor de eerste les, die helemaal gratis werd aangeboden door Fit in Wassenaar. “Het is bijzonder hoe deze combinatie van oefeningen, ademhalingstechnieken en concentratie werkt. Je hebt geen attributen nodig, je kan het overal doen en je lichaam is je werktuig. De bewegingen zijn traag, maar geven je energie en af en toe zelfs wat spierpijn”, lacht deze energieke vrouw.

In de kennismaking werd ik getroffen door de ontspannen en fijne manier waarop onze docent Maaike van Wise Tribe lesgeeft in Qi Qong. Ze legt het goed uit, leert ons veel en is heel positief ingesteld. Ik vind het wonderlijk te ervaren hoe rustig ik ervan word en hoe weinig tijd ik heb om nare gedachten door te laten. Deze lessen zijn echt een verademing.”

Qi Qong is een onderdeel van de Chinese geneeskunde. Afkomstig uit een werelddeel waar Jenny heel veel binding mee heeft. “Wij hebben jarenlang in Azië gewoond en veel gereisd door het werk van mijn echtgenoot. Ik heb de verschillende culturen tot mij genomen en gemerkt hoe heilzaam het leven kan zijn. Zo kunnen Japanners bijvoorbeeld gaan zitten en kijken hoe een plant groeit. Dat kunnen wij Westerlingen ons toch niet voorstellen?”

In haar werkzame leven heeft ze haar eigen advocatenpraktijk geleid, naast het runnen van een gezin met twee kinderen. “Altijd was ik bezig. In de wat hardere zakelijke wereld, maar ook thuis in de tuin en huis. Schilderen, klusjes, niets was voor mij te gek. Maar helaas gaan bij mij de jaren ook tellen en kan ik mijn energie op die manier niet meer kwijt. En weet je, het is nooit te laat om iets aan je vitaliteit en fitheid te doen. Daarom vind ik Fit in Wassenaar ook zo’n geweldig initiatief. Het is laagdrempelig, er is voor ieder wat wils, helemaal gratis en het aanbod is enorm. En dan is het een kwestie van: gewoon doen!”

Fit in Wassenaar organiseert samen met lokale partners activiteiten op het gebied van bewegen, gezondheid en preventie voor jong en oud. Ga naar www.fitinwassenaar.nl voor de laatste activiteiten, workshops of kennismakingslessen of houd De Wassenaarse Krant en/of de gemeentelijke nieuwsbrief in de gaten.

FOTO

Jenny Lintjer is vitaal, fit en vrolijk dankzij Qi Qong. Foto: Patrick Kop.

Tags

bewegenFit in WassenaarGezondheidJenny LintjerPreventieQi QongWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top