Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Ellen Klaver - Asscheman

Hernieuwde betrokkenheid bij veteranen in Wassenaar: Een eerbetoon aan onze dorpsgenoten

Ellen Klaver - Ascheman
20 juni 20232 minute read

Gisteren, maandag 19 juni vond zoals al jaren het gebruik is in Wassenaar, een bijeenkomst plaats voor de Wassenaarse veteranen. Landelijk wordt veteranendag zaterdag 24 juni gevierd in Den Haag.

In Wassenaar meldden 45 Wassenaarse veteranen zich in ‘de Badmeester’. De Badmeester is sinds oktober 2022 in handen van Sjoerd Groenestein, die zelf veteraan is en drie keer op missie is geweest.

Na de opening door burgemeester De Lange volgde een interessante lezing door Kees Neisingh, generaal majoor b.d. over de Duitse bunkers in Wassenaar.

Vele mensen denken bij het woord veteranen aan oude mensen, die bijvoorbeeld in WO2 hebben gevochten, oud Indië veteranen of strijders in Nieuw Guinea. Maar dat is een misvatting. Veteranen zijn al die militairen, die in Nederlandse krijgsdienst, al dan niet in het buitenland, hebben gestreden voor de vrijheid. Dat kan ook zijn in Libië of Afghanistan.

De oude garde aan veteranen begint langzamerhand in aantal af te nemen. Zo overleed afgelopen jaar de heer Pronk op 99 jarige leeftijd. Ook de Wassenaarse veteraan van het eerste uur, Piet Ruigrok, is ook niet meer onder ons.

Gelukkig weten de jongere veteranen nu toch ook hun weg te vinden, naar deze bijeenkomsten. Veteranen Sjoerd Groenestein en Victor van Straaten vertelden dat zij het idee hebben opgevat om het veteranengebeuren in Wassenaar weer nieuw leven in te blazen. Zo denken zij aan een gezamenlijke 4 mei herdenking voor de veteranen en het opnieuw opstarten van een veteranen café. Zij stonden ook open voor andere suggesties.

De gezellige bijeenkomst werd afgesloten met de voor militairen bekende ‘blauwe hap’.

Het was wederom een mooi blijk van waardering voor al onze dorpsgenoten, die zich hebben ingezet voor het behoud van de vrijheid.

Tags

BijeenkomstVeteranendagVrede en veiligheidWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top