Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Thony de Bruin

Winnaars fotowedstijd Groene Cirkel Bijenlandschap 2023 bekend

Groene Cirkel Bijenlandschap
23 juni 20233 minute read

De afgelopen maanden zijn veel bijenliefhebbers er op uit getrokken om een mooie foto van de bij of een bijenlandschap te maken. Tijdens deze achtste editie van de jaarlijkse fotowedstrijd Groene Cirkel Bijenlandschap ontvingen wij maar liefst 123 prachtige foto’s van bijen. Het was een uitdaging om tussen al die schitterende inzendingen een keuze te maken, maar de jury is erin geslaagd om de winnaars te selecteren.

De winnaars van de Fotowedstrijd 2023 Groene Cirkel Bijenlandschap zijn:

1e prijs – ‘Master bee’ door Thony de Bruin

2e prijs – ‘Opvliegende bij’ door Elwin-Florian Lelieveld

3e prijs – ‘Bijen op een passiebloem’ door Annelies Poelmann

De uitreiking vond plaats op woensdagmiddag 21 juni op een locatie van Stichting Natuurstad Rotterdam, op kinderboerderij de Oedenstee in Hoogvliet. Hier kregen de winnaars hun prijzen uitgereikt, bestaande uit onder andere een cursus macrofotografie, waardebonnen van Biologische Kwekerij De Groene Cirkel in Oegstgeest en een bijenhotel. Na afloop werd er door Michael Huijzers van Stichting Natuurstad een rondleiding gegeven aan de aanwezigen over deze inspirerende locatie.

X-factor

Bij de beoordeling van de foto’s werden technische kwaliteit, compositie, creativiteit en de “X-factor” in overweging genomen door de jury. De foto’s van de drie winnaars voldoen absoluut aan deze criteria. Ze zijn prachtig belicht, haarscherp en hebben een prachtige kleurenpalet.

Onderbouwing door de jury

1e prijs:

Thony de Bruin, ‘Master bee’.  

“Een pakkende foto met een vastberaden bij. De weerspiegeling van de kleur van de lupine op het kopje van de bij is absoluut een technisch hoogstandje.”

2e prijs: Elwin-Florian Lelieveld.

2e prijs: 
Elwin-Florian Lelieveld, ‘Opvliegende bij’.

“Een doelgericht, pakkende foto, die goed in beeld brengt dat stuifmeel overbrengen is waar het om gaat; het behoud van de voedselketen.”

3e prijs:

Annelies Poelmann, ‘Bijen op een passiebloem’.

“Een prachtig beeld, zo veel bijen tegelijk in actie. Dit toont eensgezindheid.”

3e prijs: Annelies Poelmann.

Jury

De jury bestond dit jaar uit Laila Driessen-Jansen, voorzitter van Groene Cirkel Bijenlandschap en burgemeester van Leiderdorp, en Frank van Dam, ‘Chef groen’ bij het Rijksvastgoedbedrijf.

West-Brabant

Ook in het westen van de provincie Noord-Brabant vond dit jaar een fotowedstrijd plaats. De winnaars van Bijenlandschap West-Brabant zal later volgen via hun website.

Help mee

Het gaat niet goed met bijen, en toch zijn ze onmisbaar in onze wereld. Ze spelen een cruciale rol bij het bestuiven van ongeveer 75 procent van alle gewassen op aarde. Gelukkig zijn er veel dingen die je zelf kunt doen om een gastvrije omgeving voor bijen en andere bestuivers te creëren, of het nu in je tuin is of op je balkon. Op die manier draag je bij aan de bevordering van biodiversiteit in jouw directe leefomgeving! Voor meer informatie kun je terecht op www.bijenlandschap.nl.

Over Groene Cirkel Bijenlandschap

Boeren, burgers, overheden, wetenschap, bedrijfsleven, beheerders van gebieden en maatschappelijke organisaties werken samen aan een bijenlandschap. Alle kleine stukjes bloemrijke bermen, tuinen, parken, bedrijventerreinen en natuurgebieden vormen samen een netwerk dat is goed voor de (bestuivende) insecten en daarmee voor andere kleine dieren en vogels die deze insecten eten. Een bijenlandschap brengt op die manier de basis voor gezonde natuur. En het helpt: in drie jaar tijd is het aantal soorten bijen in de onderzochte locaties met 34% toegenomen. De Omgevingsdienst West-Holland voert het programmamanagement uit van Groene Cirkel Bijenlandschap. De provincie Zuid-Holland heeft de ambitie om in 2030 één aaneengesloten bijenlandschap te realiseren.

Tags

FotowedstrijdGroene Cirkel BijenlandschapUitslag
Gerelateerde artikelen
Back To Top