Ga naar hoofdinhoud

HartvoorWassenaar: Bestuurscultuur in Wassenaar

24 juni 20233 minute read

In de afgelopen 20 jaar zijn we in Wassenaar om de zo veel jaar tegen een “crisis” opgelopen. Soms haalt die ook de landelijke pers. Dan is Wassenaar in last. Vervolgens worden oplossingen bedacht, iedereen belooft beterschap, een heleboel vrolijke gezichten en we gaan gestaag op weg naar de volgende oprisping.

Jonge Partij

HartvoorWassenaar is een relatief jonge partij, we deden in 2014 voor het eerst mee met de verkiezingen. Van afstand hadden we over de “crisisjes” gehoord. En we hebben een kleine crisis (Hoekema) van de zijlijn meegemaakt. We vinden ieder gedoe vervelend, want je bent dan niet met het goede voor Wassenaar bezig. Het gaat ons om de inhoud en om verbetering van Wassenaar.

In Wassenaar

In Wassenaar hebben de verkiezingen in 2022 weer tot een verschuiving in de verhoudingen geleid. De lokale partijen werden opnieuw sterker en er kwam een coalitie uitrollen die een goede weerspiegeling was van de verkiezingen. Maar snel werden we verrast door een coalitiepartij die, kort na het zetten van de handtekening onder het coalitieakkoord, besloot om met andere partijen in het geheim te gaan onderhandelen. En die zich vervolgens terug trok uit de coalitie. Het werd afgesloten met een dieptrieste afscheidsspeech van de ex-VVD-wethouder. En toen begrepen we hoe in Wassenaar een “crisis” kon ontstaan.

Onderzoek

Als er iets gebeurt, dan is het in bestuursland het beste om direct te roepen dat we een onderzoek moeten doen. Dan gaat iedereen stil zitten, want tijdens het onderzoek moet je even wachten.

Er kwam dus een onderzoek. Van te voren werd expliciet door de onderzoekers gesteld, dat niet aan waarheidsvinding zou worden gedaan. En dat de aanleiding van het onderzoek, de afscheidsspeech van de wethouder, ook niet onderzocht zou worden. Wel kost het Euro 45.000. En wat heeft het onderzoek opgeleverd? Eigenlijk niets. Ja, dat we iets liever tegen elkaar moeten zijn. En we gaan nu weer gewoon door.

De gemeenteraad

De gemeenteraad heeft naar aanleiding van het onderzoek besloten om iets te gaan doen. Wat, weten we nog niet. Maar wel iets. En dat moet dan het geneesmiddel zijn waarmee de Wassenaarse politiek weer gezond gaat worden. We zullen het zien.

HartvoorWassenaar

Omdat de burgemeester weigerde onderzoek te doen naar de aanleiding van de afscheidsspeech van de ex-wethouder, hebben we dat zelf gedaan. Dat onderzoek heeft bewezen dat geen van de uitspraken van de ex-wethouder waar bleken te zijn. Haar beweringen werden door de aanwezige getuigen als onwaar betiteld. De burgemeester was een van de getuigen. Dit onderzoek is deel 1 van ons volledige onderzoek. Deel 2, dat de handelingen, beslissingen en gedragingen van de burgemeester onderzoekt zal in september gereed zijn.

Wij van HartvoorWassenaar spelen geen politieke spelletjes. We hebben er een hekel aan. Wanneer we afspraken maken, komen we die na. We zijn bezig om voor Wassenaar verbeteringen te bereiken. Het gaat ons niet om macht, maar om inhoud. En als grootste partij in Wassenaar nemen we onze verantwoordelijkheid serieus.

We maken jouw HartvoorWassenaar sterker.

HartvoorWassenaar, Francoise van Leeuwen, Hans Kienstra, Nicolas Pesman, Pasquale van Vliet, Nel Westgeest, Irma van der Marel, Ber Wesselingh, Henri Hendrickx

Solide. Het klopt

Tags

GemeenteraadHart voor WassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top