Ga naar hoofdinhoud
Tom Van Der Zwet
Fotocredit: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Tom van der Zwet dendert op nieuw chassis naar overtuigende zege in Kart4Fun

Blatter Media
5 juli 20233 minute read

In de weken voorafgaand aan de tweede ronde van Kart4Fun moest Tom van der Zwet nog wel wennen aan zijn nieuwe Kosmic-kart. Maar toen het echt moest, stond de coureur uit Wassenaar er. Hij won zaterdag overtuigend het dagklassement in de Rotax Max Senioren-klasse. 

“Een mooie overwinning. Ik ben er blij mee”, zei Tom. Vooral omdat de rijder van topteam Montfoort Motorsports van tevoren niet precies wist wat hij moest verwachten van de races op het Brabantse circuit. “In de weken ervoor hebben we er twee keer getraind met het nieuwe chassis. De eerste keer hadden we te maken met veel grip en dat bleek lastig. De tweede keer namen we een monteur mee. Dat ging al een stuk beter. Op de wedstrijddag was dezelfde monteur erbij en dat ging perfect.”

Zijn resultaten zeiden wat dat betreft genoeg. In de kwalificatie snelde hij naar de tweede tijd. In de eerste heats finishte hij als eerste, maar werd hij als derde geklasseerd door een tijdstraf van drie seconden door een valse start. De tweede race won hij en daarna denderde hij in de finale vanaf P2 linea recta naar de overwinning.

Dat hij zichzelf een goede uitgangspositie had verschaft voor de eerste twee races was een sterk staaltje stuurmanskunst. Tijden de kwalificatie deed Toms laptimer het namelijk niet. “Daardoor kon ik de rondetijden niet zien en moest ik mijn rondjes puur op gevoel rijden”, legde hij uit. “Ik heb drie rondjes gereden om banden te sparen. Ik had het gevoel dat ik in die rondjes de piek uit de band had gehaald. Dat bleek zo te zijn. Mijn snelste ronde was genoeg om de kart op P2 neer te zetten in een veld van 45 rijders. Na de vrije trainingen was dit een flinke stap voorwaarts.”

Maar van Tom mag het nog beter. “We moeten nog twee tienden vinden, dat zou ideaal zijn. We gaan kijken hoe we dat eruit kunnen halen. De nieuwe kart was wennen, ook qua rijstijl, maar het komt wel goed. Het is een kwestie van nog een keer testen met onze monteur erbij. We hebben nog niet alles geprobeerd tijdens eerdere testdagen. We weten nu in ieder geval welke kant we op moeten.” 

Dat hij op de goede weg is in zijn Kosmic liet hij met name zien in de finale. “Ik had een goede start, kon vanaf P2 netjes aansluiten bij P1”, blikte Tom terug. “In bocht vier voor de hairpin kon ik de kart naast de rijder op P1 zetten. Dat bleek een goede zet, want ik pakte P1 en sloeg meteen een gat. Achter me waren ze met elkaar aan het knokken en daardoor kon ik nog verder wegrijden. Zopakte ik uiteindelijk de dagoverwinning.”

Zo kon Tommet een positief gevoel vooruitblikken op zijn volgende race in het Kart4Fun-kampioenschap. Die wordt gehouden op 15 juli, ook op het circuit van Berghem. “Natuurlijk ga ik dan weer voor de winst. En hopelijk zijn we dan nog iets sneller!”

Tom bedankt zijn monteur Joost van der Pol. 

Tom van der Zwet wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Xeleration IT Services BV en Montfoort Motorsports.  

www.instagram.com/tomvdzwet_64

Tags

CoureurKart4FunKartenMontfoort MotorsportsTom van der ZwetWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top