Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Kunstgroep Wassenaar

Mary Bezembinder – Kunstenaar pur sang. Beeldhouwen, schilderen en veel meer

Kunstgroep Wassenaar
14 juli 20233 minute read

De Kunstgroep Wassenaar heeft weer een nieuwe tentoonstelling die t/m 30 juli 2023 in de Galerie in de Molen aan het Molenplein 10A in Wassenaar. De expositie bestaat uit werken van 5 kunstenaars. Dit zijn Doortje van Ginneken, Mary Bezembinder, Jan de Ruijter, Arnold Hogendorp en Meta van der Knijff. In een serie interviews komen deze kunstenaars aan het woord. Deze keer staat Mary Bezembinder centraal.

Wat laat je in de molen allemaal zien? 

Mary: “Deze kleine sculptuur. Dat is een zgn. ‘prototype’ voor een project. Een vraag van Rijswijk Wonen. Die gingen twee seniorenflats bouwen in de buurt bij de Bogaard.

Of er kunstenaars zijn, die in de entree hal een ruimtelijk werk kan maken of  iets in het platte vlak.  (die door een andere kunstenaar is gerealiseerd) Daar heb ik dus ‘deze studie’  een dansend paar voor gemaakt en later uitgevoerd in cortenstaal, formaat van 1 ½ meter bij 2 meter. En die hangt in de hal. Daar zit zo’n lichtband omheen, binnenkant rood en buitenkant blauw.

 Het Dansend Paar met de titel: ’Dance with me until  the end of love’.  Je bent nooit te oud om te dansen. Al is dat dansje in je hoofd. Het is fijn, wanneer je mijn kunstwerk ziet, je blij wordt”.

Een kunstwerk, die van een olijftak heb ik door wat aanpassingen met was in brons gegoten. Ik neem ook een houten en marmeren beeld mee.

Hoe begonnen en waar haal je de inspiratie vandaan?

Ik ben in 1975 naar de Koninklijke Academie gegaan.

Ik ben met wandkleden begonnen, dat was ‘in’ destijds.  Na één jaar had ik het wel gezien. Die leraren waren iets te vrij naar mij toe. Toen had ik niet zo’n grote bek als ik nu heb.  Ik was een vrij verlegen meisje, daar maken ze misbruik van.  Dat vond ik erg naar. Dan maar naar de vrije academie. Waar ik heel veel geleerd heb. Ook mijn eigenwijsheid van wandkleden. Ik ben twee dimensionaal gaan werken.

Mijn omgeving inspireert me. Ik observeer heel erg. Altijd. Hoe de mensen lopen en bewegen.  Hoe hun houding is hoe hun lichaamstaal is. Daar was ik  me vroeger niet zo bewust van. Je ziet in mijn atelier veel schilderijen met vrouwenfiguren, torso’s met name. Ik ben wel van de mannen, maar ik vind vrouwenlichamen veel interessanter. De vrouwelijke torso is hierbij mijn inspiratiebron. Zij fascineert mij. Ik zoek een dialoog met de steen. Een deel laten zien en daarmee de suggestie wekken van het geheel en daar een balans in aanbrengen. Kunst is voor mij het experimenteren en zoeken naar de meest expressieve vormen. Zo ontstaan mijn vrouwenlandschappen. Kunst is iets, dat je doet ademen met een soort geluksgevoel”.

De expositie is t/m zondag 30 juli 2023 in de galerie van Kunstgroep Wassenaar in de Molen aan het Molenplein 10a in Wassenaar. Op vrijdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur.

Tags

ExpositieInterviewKunstgroep WassenaarTevoorschijnWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top