Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Kunstgroep Wassenaar

Doortje van Ginneken – Olieverf de taal laten spreken

Kunstgroep Wassenaar
20 juli 20234 minute read

De Kunstgroep Wassenaar heeft weer een nieuwe tentoonstelling die t/m 30 juli 2023 in de Galerie in de Molen aan het Molenplein 10A in Wassenaar. De expositie bestaat uit werken van 5 kunstenaars. Dit zijn Doortje van Ginneken, Mary Bezembinder, Jan de Ruijter, Arnold Hogendorp en Meta van der Knijff. In een serie interviews komen deze kunstenaars aan het woord. Deze keer staat Doortje van Ginneken ‘in the spotlight’.

Doortje  heeft haar atelier in de straat Westeinde. Naast haar schilderspraktijk in Atelier Westeinde, worden hier schilderlessen gegeven, repeteren er ensembles en worden workshop schilderen gehouden. 

Doortje heeft tijdens het interview al wat werken geselecteerd, die ze bij de Kunstgroep Wassenaar in de Molen zal exposeren. In allerlei formaten. 

Doortje:“ Ik neem een serie landschappen mee. Dat doe ik in blokken met titels als Voorbij het Landschap,  dat zijn 10 werken en daar maak ik weer een boek van.

Het is niet direct een landschap, maar zoals ik het noem: Voorbij landschap betekent dat het vervreemd wordt en veel abstracter op het doek komt dan een werkelijk landschap

Ik zoek wel een landschap ergens in Nederland,  Bretagne, Kaapverdië, en dan maak ik schetsjes en/of foto’s en dan ga ik hier in het atelier met olieverf aan de gang. Dus niet letterlijk dat landschap, dat ik zag, maar vervreemd. Hier zie je twee kleintjes op paneel. Dat is is Wissant in Frankrijk, die heb ik op dat moment gemaakt. Meestal begin ik een heel dunne onderlaag te maken en dan ga ik steeds met een nieuw laagje er overheen en dan haal ik weer iets weg en dan komt er weer iets bij. Dus als ik begin, kan er altijd nog na twee dagen opeens iets veranderen. Ik hou van die gelaagdheid. Dan zie je die dunne en die dikke lagen. 

Je ziet soms een oud gebouw of oude bunkers of een landschap met een verhaal. Een vervallen gebouwtje of een gemaal om als aanleiding te nemen. Ruïnes aan de kust. En daar ten noorden van Den Bosch, een natuurgebied en dan kom je een gemaal tegen. Uw correspondent ziet er een moeder in die haar peuter uit de crèche komt halen. Doortje: “Ik zie dat niet, maar keur het goed”.

“Hier heb ik nog een ouder schilderij – een van mijn lievelingen – een serie bunkers in IJmuiden. De laatste tijd ga ik steeds abstracter werken zonder dat ik het door heb. Het gaat onbewust. Die met meer kleur zijn huisjes in Kaapverdië. Daar was ik in dit voorjaar. 

Op de ezel staat nog een werk, waar ik nog wat streepjes moet aanbrengen”.

Zie je zelf steeds het oorspronkelijke beeld voor je? 

“Dat verdwijnt op de achtergrond. Wat er dan op het doek verschijnt, dan zie ik, daar hoort nog wat lichtgroen bij, ook al was dat niet oorspronkelijk in het landschap. Geïnspireerd door, dat wordt de nieuwe of andere waarheid. Met olieverf werken voel ik me vrij, je kan weer wat makkelijker aanpassen”. 

Doortje is ook een zeer verdienstelijke portret schilder en dat is weer heel andere koek. Doortje: “Dat doe ik alleen in opdracht. Dat is totaal anders, maar wel mijn eigen handschrift. Mijn manier van schilderen. De ziel van die persoon wil ik pakken. Dan zet ik wel een knop om. Op mijn website www.door-werken.nl staat er ook een item over portretschilderen.

Het expressionisme past beter bij mij. Dat je de olieverf de taal laat spreken en het materiaal uitbuit”.

De expositie is t/m zondag 30 juli 2023 in de galerie van Kunstgroep Wassenaar in de Molen aan het Molenplein 10a in Wassenaar. Op vrijdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur.

Tags

Doortje van GinnekenExpositieInterviewKunstgroep WassenaarTevoorschijnWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top