Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Kunstgroep Wassenaar

De kunst ligt op straat voor Arnold Hoogendorp

Kunstgroep Wassenaar
22 juli 20233 minute read

De Kunstgroep Wassenaar heeft weer een nieuwe tentoonstelling die t/m 30 juli 2023 in de Galerie in de Molen aan het Molenplein 10A in Wassenaar. De expositie bestaat uit werken van 5 kunstenaars. Dit zijn Doortje van Ginneken, Mary Bezembinder, Jan de Ruijter, Arnold Hogendorp en Meta van der Knijff. In een serie interviews komen deze kunstenaars aan het woord. Deze keer zetten we Arnold Hogendorp in de schijnwerpers.

Arnold is in zijn jonge jaren als sportfotograaf begonnen. Zijn foto’s vonden zijn weg via De Telegraaf, het AD, Het Vaderland en diverse wijkkranten. Voor Ajax en Feyenoord was hij geen onbekende. Er zitten nog bijzondere actiefoto’s van Johan Cruijff in het archief.

Arnold: “Ik was bezig met mijn opleiding als leraar natuurkunde. Toen onze dochter geboren werd, kreeg ik een aanbod om filiaalhouder te worden in een fotozaak. Later ben ik zelf eigenaar geworden van een fotowinkel in Wassenaar. (1980-2000), nadat ik de fotovakschool had doorlopen. Toen nog de tijd van de filmrolletjes en de donkere kamer. Ik heb veel in opdracht gefotografeerd voor de gemeentes Wassenaar en Leidschendam van diverse bouwprojecten en allerlei evenementen. Ooit bij een Utrechts museum de jaarprijs fotografie gewonnen met een bijzondere foto. Met de hoofdprijs van € 7500. Ook ben ik gaan schrijven voor fotovakbladen als Focus. Na 20 jaar heb ik de fotowinkel verkocht en ben ik me gaan toeleggen op kunst vanuit fotografie. In contact met Paul Citroen ben ik lid geworden van de Wassenaarse Kunstgroep”.

Arnold is een autodidact in de kunst. Arnold ziet dingen onderweg, die anderen niet opmerken. Het gezegde: ‘Het geld ligt op straat’ vertaalt zich voor hem, als ‘De kunst ligt op straat’. Arnold: “Ik zie steeds zoveel dingen tijdens het uitlaten van de hond of zoals ik destijds op mijn racefiets wat kilometers ging maken. Dan kom je die toevallige ontdekkingen tegen, die je later weer kunt gebruiken bij het maken van een kunstwerk. Als ik ’s morgens weg ga, zegt mijn vrouw: ‘Waar ga je nu weer naar toe? “Ik ga nog even wat doen. Dan ga ik terug om foto’s te maken van de ontdekte situatie. Met digitaal kan je tegenwoordig zoveel.

Neem het kunstwerk van het nieuwe winkelcentrum met zijn schitterende golvende gevel. Als je daar een foto van maakt, dan wordt het ontsierd door alle stroomleidingen van de tramlijn. Daar ben je dan met fotoshop uren mee bezig. En dan komt het omzetten naar een kunstwerk door elementen weg te laten en toe te voegen”. Het resultaat liegt er niet om. Een echt kunstwerk!

De expositie is t/m zondag 30 juli 2023 in de galerie van Kunstgroep Wassenaar in de Molen aan het Molenplein 10a in Wassenaar. Op vrijdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur.

Tags

Arnold HogendorpExpositieInterviewKunstgroep WassenaarTevoorschijnWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top