Skip to content
Fotocredit: Museum Voorlinden

Stilte op sokken lokt zeer positieve reacties uit

Museum Voorlinden
26 juli 20233 minute read

Zeker 6 miljoen Nederlanders, ongeveer 35 procent van de bevolking, heeft last van overprikkeling. Dat blijkt uit cijfers van stichting Onbeperkt Genieten. Daarom organiseren ook steeds meer culturele instellingen prikkelarme activiteiten. Museum Voorlinden organiseert elke zaterdag- en zondagochtend een bijzonder prikkelarm bezoek: Stilte op sokken. De reacties daarop zijn laaiend enthousiast.

Zelf ervaren?

Ben je benieuwd naar het prikkelarme bezoek in Voorlinden? Hoe het bevalt om in een stil museum te lopen op je sokken? We bieden je graag de kans dit zelf te ervaren: mail naar press@voorlinden.nl

Veel mensen hebben moeite met drukke mensenmassa’s of ondervinden hinder van een overdaad aan geluiden. Het gaat om mensen van alle leeftijden die een lagere tolerantie voor prikkels of een prikkelverwerkingsstoornis hebben. Bijvoorbeeld door burn-out, longcovid, autisme of hersenletsel. ‘Voor iedereen die de drukte wil ontvluchten, bieden wij ieder weekend het Stilte op sokken-uur’, zegt Suzanne Swarts, directeur van museum Voorlinden. ‘Elke zaterdag en zondag gaat het museum een uur eerder open, om 10 uur, voor een select groepje mensen. De mobiele telefoons gaan op stil, piepende schoenen worden opgeborgen in de gratis kluisjes en we vragen bezoekers de gesprekken voor na 11 uur te bewaren, wanneer de andere bezoekers komen.’

‘Het was hemels. Zonder het geluid van tikkende hakken of plakkende zolen in het museum te zijn tussen bezoekers die allemaal stil zijn. De suppoosten die de stilte in acht nemen, de bezoekers op sokken. Het was zo een zachte en heerlijke ervaring. De prachtige kunst in jullie museum komt vol tot haar recht op deze manier.’

Verbroederende museumervaring

Het Stilte op sokken-uur werd geïntroduceerd om bezoekers de kans te bieden met volle aandacht te genieten van de solotentoonstelling van de Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone. Dat bleek een zeer groot succes: in no-time waren alle tijdsloten voor dit prikkelarme bezoek uitverkocht. Op groot verzoek is het Stilte op sokken-uur daarna vaste waarde van Voorlinden geworden. Swarts: ‘Van bezoekers hoorden we dat ze het heel bijzonder vonden om in een stil museum rond te lopen. Het voelt heel anders dan tijdens reguliere openingsuren. Ze hebben echt een onvergetelijke ervaring met de kunst. Het grappige is dat er ook een soort onderlinge verbroedering ontstaat doordat iedereen op sokken loopt.’

‘Een échte aanrader, dat stiltebezoek. Het brengt een heel andere, veel intensere beleving. Wat een topplek is Voorlinden.’

Reguliere tarieven

Een kaartje voor het stilte op sokken-uur kunnen bezoekers tevoren online boeken via tickets.voorlinden.nl of kopen aan de balie om 10 uur op zaterdag- of zondagochtend. Hiervoor gelden de reguliere tarieven. Na het Stilte op sokken-uur kunnen bezoekers gewoon in het museum blijven.

Tags

Museum VoorlindenOverprikkelingPrikkelarm bezoekStilte op sokkenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top