Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Kunstgroep Wassenaar

Slow-Art van Meta van der Knijff

Kunstgroep Wassenaar
28 juli 20233 minute read

De Kunstgroep Wassenaar heeft weer een nieuwe tentoonstelling die t/m 30 juli 2023 in de Galerie in de Molen aan het Molenplein 10A in Wassenaar. De expositie bestaat uit werken van 5 kunstenaars. Dit zijn Doortje van Ginneken, Mary Bezembinder, Jan de Ruijter, Arnold Hogendorp en Meta van der Knijff. In een serie interviews komen deze kunstenaars aan het woord. We sluiten de serie af met Meta van der Knijff.

Meta van der Knijff is een bijzondere kunstenaar, eigenlijk een kunstenaar/wetenschapper, die kunstwerken maakt van materialen uit haar tuin. Haar laboratorium is haar tuin. Daar groeit haar grondstof op een bijzondere plek. Ooit een nederzetting van de Romeinen.

Meta: “Mijn objecten zijn gemaakt  van materiaal, die in mijn tuin groeien, takken, bladeren. Die heb ik dan op een geschikte moment geoogst en bewerkt. Ik heb mezelf geleerd om manden te vlechten door me te verdiepen in de technieken door boeken te raadplegen en workshops te volgen.

In mijn geest zit een beetje het vrije werk. Het hoeft niet per se in de eerste plaats een functie te hebben. Het is een langzaam proces. Het groeit in de tuin en je kijkt ernaar. En dan de nieuwsgierigheid wat kan ik ermee. Is het bruikbaar of alleen interessant. Je oogst het en je bewaart het. Die vlasplant bijvoorbeeld. Op mijn tuin hier heb ik twee soorten vlas. Die uit Nieuw-Zeeland gebruik ik voor vlechtwerk van manden en tassen. Je oogst de plant en dan ga je de bladeren in repen snijden, zacht maken met het mes en dan koken, zodat ze nog zachter worden en dan drogen. Als je het gaat gebruiken, dan moet je het weer koken om te weken om het buigzaam te maken, zodat je ermee aan de slag kan. Daarna droogt het weer en krijgt het zijn vorm. Ook onkruid is goed te bewerken.

In mijn opleiding aan de Kunst Academie heb ik ook geschilderd, maar dat ging te snel.

Ik ben me gaan verdiepen in natuurlijke pigmenten. Ik wist niet hoe je daar verf uit kan halen. Wel ervaring met tempera verf, gemaakt van eigeel uit eieren. Dat vond ik toen teveel gedoe. Nu ik wat ouder ben, heb ik meer geduld. Ik vind het spannend om terug te gaan naar de basis. Waar komt het allemaal vandaan en hoe wordt het allemaal gemaakt. Je ontdekt dan, dat alles wat om je heen groeit soms een belangrijke grondstof kan zijn. Ik ben me gaan verdiepen in de oude recepten, gebaseerd op de juiste kleurstoffen, uitgaande van de kleurenleer en dat levert goed houdbare kleuren op. Zoals de grand teints. Met petit teints worden de vluchtige, niet houdbare kleuren bedoeld. Verf zelf maken van bijvoorbeeld de plant ‘wouw’  om textiel geel te kleuren. De diverse planten kweek ik allemaal in mijn volkstuin. Verf pakt op in wol, linnen en zijde. Om de kleur uit wortels, bladeren of schors te halen moet je koken, soort soep koken. Ook in paddenstoelen zit kleur”.

Meta is zeer bescheiden en is graag op zichzelf en  verstopt zich graag in de tuin. Meta: ‘Als ik daar ben valt er veel van me af.”

De expositie is t/m zondag 30 juli 2023 in de galerie van Kunstgroep Wassenaar in de Molen aan het Molenplein 10a in Wassenaar. Op vrijdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur. Zondagmiddag wordt de expositie afgesloten met een Finish-sage. De meeste kunstenaars zijn dan ook aanwezig.

Tags

ExpositieInterviewKunstgroep WassenaarMeta van der KnijffTevoorschijnWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top