Skip to content
Fotocredit: Stoomtrein Katwijk Leiden

Subsidie voor restauratie salonwagen

Stoomtrein Katwijk Leiden
28 juli 20232 minute read

Van de Van Ommeren de Voogt Stichting (die projecten ondersteunt die uiteindelijk ten goede komen aan de inwoners van Wassenaar, Den Haag of Rotterdam, red. ) krijgen wij een bedrag van 3000 euro voor de restauratie van onze salonwagen die straks een plaatsje krijgt in het nieuw te ontwikkelen deel van ons Buitenmuseum. We gaan het geld gebruiken voor de aankoop van de benodigde materialen; de restauratie doen we zelf.

De salonwagen is ons een aantal jaren geleden geschonken door Luchtvaarthemapark Aviodrome in Lelystad waar ze fungeerde als werkplaats voor een restauratieploeg die werkte aan een Noorduyn Norseman éénmotorig vliegtuig. De wagen is, te oordelen aan een nog aanwezig eigendomsplaatje, afkomstig van Vissers Wegenbouw dat vestigingen had in Drunen en Maastricht. Dit bedrijf werd opgericht in 1857 en werd in 1999 onderdeel van de BAM-groep. Kenmerkend voor Vissers was de lichtblauwe kleur van al haar materieel.

Salonwagens werden gebruikt om machinisten van stoomlocomotieven en stoomwalsen en hun gezin in onder te brengen. De stoommachinist moest immers bij zijn machine blijven omdat die ‘s nachts warm werd gehouden om in de ochtend, bij aanvang van de werkzaamheden, weer snel inzetbaar te zijn. Of onze salonwagen ook als woning is gebruikt, is niet zeker, maar het is zeker historisch verantwoord om haar in deze uitvoering terug te brengen.

Tags

SalonwagenStoomtrein Katwijk LeidenSubsidieVan Ommeren de Voogt StichtingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top