Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: redactie Wassenaarders.nl

Katwijk en Westland minst groene gemeenten van Nederland, Vaals de groenste

3 augustus 20232 minute read

Buurgemeente Katwijk komt er slecht vanaf in het onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) naar de hoeveelheid groen in alle gemeenten. Daaruit blijkt dat de gemeenten Katwijk, samen met gemeente Westland, relatief de minst groene gemeente van het land is. De gemeente Vaals in Limburg is relatief de meest groene gemeente, zo blijkt uit de gegevens. Wassenaar staat op de 20e plaats in de rangschikking. De cijfers zijn gebaseerd op berekeningen uit 2021.

De VNG bekeek de hoeveelheid groen in alle gemeenten. Zo werd bijvoorbeeld het aantal bomen per buurt genoteerd of het oppervlak aan groen en struiken in de gemeente. Agrarisch gebied werd in de berekening niet meegenomen.

De organisatie baseert de bevindingen op het dataplatform Waarstaatjegemeente.nl. Op die website wordt bijgehouden hoe de Nederlandse gemeenten presteren op allerlei vlakken, zoals bijvoorbeeld mobiliteit of luchtkwaliteit. Voor de huidige lijst zijn cijfers gebruikt uit 2021, zegt de VNG. Recentere cijfers zijn er niet.

Zuid-Holland minst groene provincie

Met 75,8 procent oppervlakte groen per buurt is Vaals de gemeente met het meeste groen. Katwijk en Westland scoorden met respectievelijk 20 en 21 procent dus het slechtst, meldt Omroep West.

Van de grote steden heeft Amsterdam met 25,9 procent het minste groen. “Het is niet verwonderlijk dat de gemeenten in de dichtbevolkte gebieden in het westen van het land het minst groen zijn”, concludeert de VNG.

Op provinciaal niveau zijn Drenthe en Noord-Brabant de meest groene provincies. Uit de cijfers blijkt dat het de enige twee provincies zijn waar de totale oppervlakte groen meer dan 50 procent is. De provincie met het minste groen is Zuid-Holland (ruim 39 procent).

Bron: NOS/Omroep West

Tags

Groene gemeentenKatwijkOnderzoekRanglijstVNGWaarstaatjegemeenteWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top