Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Erfgoedhuis Zuid-Holland

Nieuwste Archeologische Kroniek onthult bijzondere vondsten in Zuid-Holland

Erfgoedhuis Zuid-Holland
4 augustus 20232 minute read

De provincie Zuid-Holland is al jaren een van de drie drukste provincies op archeologisch gebied. In 2022 vond ruim 15% van al het archeologisch onderzoek in Nederland hier plaats. Benieuwd wat archeologen in 2022 allemaal in Zuid-Holland hebben gedaan en ontdekt? Of wat de uitwerking van oud onderzoek allemaal heeft opgeleverd? Lees het in de nieuwste Archeologische Kroniek.

Een van de vroegste vindplaatsen van Zuid-Holland

Bij Gouda-Westergouwe vonden archeologen op een oeverwal een vis- en jachtkamp uit ca. 5300 voor Christus. Het gaat hier om een van Zuid-Hollands vroegste vindplaatsen. Vindplaatsen uit deze periode zijn bijzonder omdat ze in Zuid-Holland vaak zo diep liggen dat we ze amper tegenkomen. In Nederland zijn slechts vier van zulke vroege sites bekend!

Romeinse constructie in Hazerswoude-Rijndijk

Het archeologische onderzoek in het Westvaartpark in Hazerswoude-Rijndijk blijft bijzondere sporen en vondsten opleveren. In 2022 werd op twee locaties Romeins houtwerk aangetroffen. Mogelijk gaat het hier om een nog onbekend stuk van de limesweg of om dam- en brugconstructies die kunnen wijzen op grootschalig watermanagement. Verder onderzoek moet uitwijzen om wat voor Romeinse constructie het hier precies gaat.

Robothond Spot en de drone met Lidar-scanner. Foto: Antea Group

Bijzondere scheepswrakken uit de 17e, 18e en 19e eeuw

De Maasmonding is een ware schatkamer voor archeologen. In de loop der jaren zijn al meer dan 30 schepen uit de 17e t/m 19e eeuw ontdekt. Enkele wrakken zijn geborgen, waaronder ‘De Jonge Jacob’, dat in 1858 in de Dordsche Kil ten onder ging, en wrak SL8, dat tussen 1718-1920 werd gebouwd en in het tweede kwart van de 18e eeuw zonk bij de huidige Maasvlakte. Benieuwd hoe deze onderzoeken verlopen, wat er nog meer is gevonden en wat we in de toekomst kunnen verwachten? Lees dan de uitgebreide bijdrage over maritieme archeologie in Zuid-Holland.

Haagse bunkers uit WOII zichtbaar met 3D-scans

Op twee locaties in Den Haag zijn bunkers van de Duitse Atlantikwall in kaart gebracht. Bij de Scheveningse Visafslag werden verdedigingswerken met 3D-scantechnieken gedetailleerd van binnen en buiten ingemeten, zodat ze digitaal kunnen worden bewaard. Ook in Kijkduin gingen studenten, archeologen en vrijwilligers gezamenlijk met nieuwe digitale technieken aan de slag. Een 3D-laserscanner in de vorm van robothond ‘Spot’ en een drone werden eropuit gestuurd om een Duits ondergronds gangenstelsel in kaart te brengen en mogelijke nieuwe gangen op te sporen. Lees er alles over in de Kroniek.

Tags

ArcheologieErfgoedhuis Zuid-HollandVondstenZuid-Holland
Gerelateerde artikelen
Back To Top