Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: PR

Van kerkmis naar kermis

Sint Willibrorduskerk
7 augustus 202354 second read

In de middeleeuwen werden er door heel Europa vele kerken, kapellen en kloosters gebouwd en deze gebouwen werden ingewijd met een groot feest: een Kerkmis. Hierna werd elk jaar nog zo’n kerkmis gegeven om de wijdingsdag van de kerken te vieren en doordat er veel mensen naar de kerk gingen, trokken deze kerkmissen ook koopmannen, muzikanten, handelaren en goochelaars aan en het feestvieren werd hiermee steeds uitbundiger, want het werd buiten de kerk voortgezet. Het werden momenten van vertier. Bij het woord kerkmis werd al snel de “k”weggelaten waardoor het kermis werd. De kermis veranderde in de loop der tijden steeds qua aanbod, maar niet van karakter en de band met de religieuze feesten verdween.

De hedendaagse kermis draait om gezelschap, het ontmoeten en de kick van de attracties. Er wordt naar uitgekeken. Om een oude traditie nieuw leven in te blazen zal er op zondag 13 augustus om 11.00 uur op het kermisterrein aan de Dr. Mansveltkade bij de autoscooter een kerkmis gehouden worden waarbij u van harte welkom bent. Thema van deze viering is: Durf te vertrouwen op God.

Tags

KerkmisKermisKermisterreinSt. WillibrorduskerkVieringWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top