Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Kunstgroep Wassenaar

Nieuwe expositie Kunstgroep Wassenaar: Contrasten – sculpturen en schilderijen van Brigitte Wawoe

Kunstgroep Wassenaar
8 augustus 20234 minute read

Bestuurslid Boudewijn van der Gronden van de Kunstgroep Wassenaar introduceert Brigitte Wawoe.

Boudewijn: “Hartelijk welkom alle kunstenaars hier en de vrienden, die we hier hebben. Blij dat u er bent. We hebben een bijzondere expositie, die zo meteen geopend wordt van Brigitte Wawoe. Zij heeft mij gevraagd om eigenlijk niets te zeggen. Dat doe ik dan ook niet en geef het woord aan haar. Zij opent zelf en dat is eigenlijke heel jammer, want dan zou ik u verteld hebben, dat ik pas sinds kort bestuurslid van de Kunstkring ben, maar wel al tientallen jaren hier rondloop. En veel prachtige kunst voorbij heb zien komen. Misschien weet u, dat ik de zoon van Dons Deppe ben, die hier ook heel lang lid is geweest  en ook al heel lang een goede vriendin is geweest van Brigitte”. [ Brigitte komt er tussendoor:] “Eigenlijk vanaf dat wij hier in Nederland wonen. We kennen elkaar dus al meer dan 43 jaar.” Boudewijn vervolgt: ”Kijk, ze ontneemt me nu al het woord. Volgens mij kan ze het allemaal zelf heel goed vertellen. Als jullie extra stil willen zijn en het verhaal van Brigitte Wawoe zouden willen aanhoren. Het woord is aan Brigitte Wawoe”.

Brigitte: “We zijn blij, dat het niet meer regent. Ik dacht er komt geen mens, maar ik ben heel blij jullie allemaal te zien. Ik wil, zoals Boudewijn al zei, ik wil het zelf zeggen. Dat heeft een aantal redenen. Ik vind die speeches meestal veel te lang. En daarom wil ik het heel kort doen en heel kort iets over mijn kunstwerken vertellen.  En wilt u meer over de stenen of de schilderijen weten, dan kunt u straks maar naar mij toe komen”. 

Brigitte: “Toen ik bij de voorbereiding van deze tentoonstelling achter in mijn atelier rondliep, wat het moest worden, werd ik helemaal high van al die prachtige stenen, vooral de kristallen, die ik nog had liggen. En direct zag ik ook al de contrasten, die al die stenen zo levendig maken. Met deze stenen wil ik zo eenvoudig, zo krachtig mogelijk, de essentie van het ZIJN visualiseren. Niets minder dan dat. Dat is ook de essentie van kunst. Soms wordt kunst dan realiteit. Je kan de realiteit aanraken.

Fotocredit: PR

Het hart en de geest (de ruag – de ziel) zijn in harmonie. De belichaming van het leven komt naar boven. Tenslotte is ook het leven gevuld met contrasten. Ook in de attributen, die ik aan de stenen toevoeg, vooral gevonden voorwerpen uit ijzer. Natuur en cultuur ontmoeten elkaar. De schilderijen, sterk van kleur en abstract, geven ook alle ruimte voor het thema. Als u de moeite neemt om contrasten te vinden, ontelbaar, zij weerspiegelen de tegenstellingen in het leven.

Daarom is – kunst fundamenteel in het leven – niet alleen voor de maker, maar ook voor de ontvanger. Deze spirituele dimensie probeer ik te vinden in mijn werk. Laatst heb ik gelezen: Kunst en geloof zoeken beide de echte God. Wij zoeken het wonderbaarlijke. Kunst staat in dienst van het leven, ook als dat een duistere kant heeft, zoals de dood. Maar kunst overwint de duistere kant.

Dit idee wordt gevangen in een gedicht van een Navajo-sjamaan, aangereikt door een vriendin. Ik hoop dat u die dimensie vindt in mijn kunst.

That which is Holy,

may it become my offering

That which is good,

may it become my offering

The beautiful sparking stone,

may it become my offering

The beautiful sparkling stone,

may it become my offering

The beautiful blue pollen,

may it become my offering

The beautiful grain of yellow corn,

may it become my offering

That with is Holy,

may it become my offering

De expositie is t/m zondag 3 september 2023 in de galerie van  Kunstgroep Wassenaar in de Molen aan het Molenplein 10a in Wassenaar. Op vrijdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur.

Tags

Brigitte WawoeContrastenExpositieKunstgroep Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top