Ga naar hoofdinhoud
Voorlinden Klassiek start op maandag 11 september met Alexandra Kaptein. Fotocredit: Museum Voorlinden/Alex Schroder

Voorlinden Klassiek opent met bijzondere concertvleugel

Museum Voorlinden
17 augustus 20234 minute read

Jong talent brengt op elke eerste maandagochtend van de maand een ode aan klassieke meesters; dat is het concept van Voorlinden Klassiek. De succesvolle reeks komt dit najaar in samenwerking met Stichting Eigen Muziekinstrument terug. Een glansrol is daarbij weggelegd voor de bijzondere concertvleugel die sinds kort onderdeel is van de collectie Voorlinden. Prijswinnend pianotalent Yang Yang Cai mag op 21 augustus als eerste plaatsnemen achter de Steinway & Sons. Op maandagochtend 11 september start Voorlinden Klassiek met drie pianisten achter de zeldzame vleugel.

Jij bent welkom!

Wil jij een maandagochtendconcert in de reeks van Voorlinden Klassiek ervaren? Mail dan naar press@voorlinden.nl om een plekje te reserveren.

Zelfspelende concertvleugel

Nederland kent slechts twee hele grote zelfspelende concertvleugels van Steinway & Sons en eentje daarvan staat sinds kort bij museum Voorlinden. Het gaat om de vleugel D-274 Spirio|r. Deze concertvleugel is een absoluut meesterwerk. Het kent de fijnste dynamiek, is favoriet bij de grote concertpianisten én kan de mooiste composities spelen zonder pianist dankzij de Spirio-functionaliteit. De muziekbibliotheek van de vleugel bevat honderden werken – vaak met videobeeld – ingespeeld door ’s wereld beste pianisten. Daardoor kun je genieten van talloze composities, van Claude Debussy tot Bob Dylan, én van het spel van pianisten als Lang Lang, Myra Hess, Vladimir Horowitz en Sergei Rachmaninov.

Directeur Suzanne Swarts: ‘Bij Voorlinden bieden we graag jong talent een podium. Dat geldt ook voor jonge muzikanten: zij krijgen tijdens Voorlinden Klassiek de kans om een mix aan stijlen, tijden en stromingen ten gehore te brengen.’

Jong pianotalent trapt af

De eerste pianist die plaats mag nemen achter de bijzondere concertvleugel is Yang Yang Cai (1998). Op haar vijfde begon zij met pianolessen bij Noor Relijk, later studeerde ze bij Jan Wijn en groeide uit tot prijswinnend pianotalent: ze won onder andere het Nationaal Concours Jong Muziektalent en de prestigieuze Grand Prix Youri Egorov in de internationale YPF Piano Competition. Bij Voorlinden speelt ze op maandagochtend 21 augustus werk van Beethoven, Granados en Rachmaninov.

Elke eerste maandagochtend

Voorlinden Klassiek beleeft haar première op 11 september met een uitzonderlijk pianoconcert van maar liefst drie jonge pianotalenten. Van november 2023 tot en met april 2024 kunnen bezoekers daarna elke eerste maandagochtend van de maand genieten van een klassiek concert bij Voorlinden – feestdagen en ombouwdagen uitgezonderd. Een ticket voor Voorlinden Klassiek kost 30 euro inclusief entree museum. Tijdens de tentoonstelling van Anselm Kiefer geldt een toeslag van 2,50 euro op alle reguliere toegangsprijzen, behalve voor kinderen tot 12 jaar.

Volledig programma

Voor de programmering van Voorlinden Klassiek werkt Voorlinden samen met Stichting Eigen Muziekinstrument. Zij brengen de volgende jonge talenten naar Voorlinden:

Maandag 11 september 2023 (première): Alexandra Kaptein speelt composities van Schubert/Liszt en Schumann, Ischico Vezel speelt daarna werk van Albéniz, Babajanian en Levina. Kasper Schoneville vervolgt met stukken van Mendelssohn en Chopin.

Maandag 6 november 2023: Klarinettist Gerbrich Meijer speelt samen met het ADAM Quartet het beroemde klarinetkwintet van Mozart en vergeten werken van Samuel Colridge-Taylor en Florence Price.

Maandag 4 december 2023: Zangeres Lucie Horsch en pianist Ramon van Engelenhoven brengen een uitbundige verzameling volksliederen, waaronder werk van Brahms, Debussy, De Falla en Bartók.

Maandag 8 januari 2024: Harptalent Joost Willemze speelt composities van Mozart, Renié, Brener en De la Presle. Het Animato Kwartet speelt het Strijkkwartet Nr. 1 in g van Grieg.

Maandag 5 februari 2024: Het Dianto Reed Quintet speelt de voorstelling Identidades: la magia del duende, met fragmenten van dichter Federico Garcia Lorca.

Maandag 11 maart 2024: Het MAAT Saxophone Quartet brengt hun nieuwe project, No one is too small, met werk van hedendaagse componisten Peter Vigh, Camiel Jansen, Frieda Gustavs, Camila Menino, Ana Roque en Luís Tinoco.

Maandag 1 april 2024: Behn Quartet speelt onder andere werk van de vrouwelijke componisten Germaine Tailleferre en de Poolse sterviolist Grazyna Bacewicz.

Tickets en meer informatie op www.voorlinden.nl

Tags

Museum VoorlindenMuziekreeksVoorlinden KlassiekWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top