Elk jaar raken honderden katten vermist in Wassenaar. Als een kat gevonden is, wordt hij meegenomen door de dierenambulance. Uiteindelijk komt de kat terecht in het asiel en komt hij op sites zoals amvedi.nl te staan, zodat de eigenaar de kat weer kan terugvinden. Dit kan alleen veel langer duren als een kat niet gechipt is. Het asiel mag tijdens deze termijn geen medische niet-noodzakelijke handelingen uitvoeren, maar regelmatig hebben de katten ook medische zorg nodig, bijvoorbeeld omdat ze zijn aangereden.
Chip uw kat
Om verdwaalde of zoekgeraakte katten (sneller) met hun baasje te kunnen herenigen, is het belangrijk dat ze gechipt zijn. Gemeente Wassenaar, Stichting Nationale Dierenzorg Wassenaar en Dierenkliniek Stevenshof dependance Zijdeweg werken daarom samen, om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk katten gechipt zijn. Hiervoor is een speciale chipactie opgezet.
Wat houdt de chipactie in?
Inwoners van Wassenaar kunnen tijdens de actie hun kat tegen het speciale tarief van €10,00 laten chippen en registreren. Normaal gesproken kost chippen en registeren rond de €40,00. De gemeente neemt het verschil in kosten voor haar rekening.
Katteneigenaren kunnen met hun kat terecht bij de aangesloten dierenarts van Dierenkliniek Stevenshof dependance Zijdeweg aan de Zijdeweg 56 in Wassenaar op de volgende dagen:
- 27 september 2023 van 12.00 tot 16.00 uur;
- 11 oktober 2023 van 12.00 tot 16.00 uur.
Het is niet nodig om een afspraak te maken.
Voor wie en wanneer?
Alleen katten van inwoners uit Wassenaar kunnen meedoen aan de actie. U moet kunnen aantonen dat u in Wassenaar woont. De dierenarts vraagt u daarom om legitimatie en post van uw adres.
De actie geldt alleen op woensdag 27 september en woensdag 11 oktober tussen 12.00 en 16.00 uur. Let op: als de chips op zijn, stopt de actie eerder. Er is ruimte om 100 katten te chippen. Wees er dus snel bij!
Voorwaarden voor deze actie op een rij:
- Alleen voor kattenbezitters uit Wassenaar.
- Zolang de voorraad strekt. Maximaal 100 katten.
- U neemt het kattenpaspoort of vaccinatieboekje mee. Dit is nodig voor de registratie van de chip.
- Medisch consult van de dierenarts is niet inbegrepen.
Veelgestelde vragen
Wat is een chip en hoe werkt het?
Een chip is iets groter dan een rijstkorrel en wordt ter hoogte van de schouderbladen onder de huid van de kat ingebracht. Uw kat voelt een klein prikje. Na plaatsing voelt uw kat hier niks meer van.
Iedere chip bevat een uniek registratienummer dat gekoppeld wordt aan uw gegevens. Elk asiel en elke dierenarts in Nederland kan de chip uitlezen. Als de chip juist geregistreerd is kan u benaderd worden dat uw kat gevonden is en in het asiel zit.
Geldt dit ook voor binnenkatten?
Ook voor katten die normaal gesproken binnenshuis leven, is het belangrijk dat ze gechipt en geregistreerd zijn. Als deze katten per ongeluk op straat belanden, hebben zij minder oriëntatie-vermogen dan buitenkatten. Zij hebben dus extra moeite om de weg terug naar huis te vinden en lopen meer kans vermist te raken.
Is uw kat al gechipt?
Controleer regelmatig of alle gegevens nog kloppen in de databank. Bent u verhuisd of heeft u een nieuw telefoonnummer? Geef dit dan door aan de databank. Gaat u naar de dierenarts? Laat dan meteen even controleren of de chip goed zit en werkt.
Wat moet u doen als u een kat gevonden heeft?
Als u een kat vindt, kunt u contact opnemen met Dierenambulance Wassenaar, via telefoonnummer: 070 – 11 77 77. Elk asiel en elke dierenarts in Nederland kan de chip uitlezen.