Skip to content
Fotocredit: PR

Wie is Haagse Harry ègelijk?

Pastoor Rochus Franken
27 augustus 20232 minute read

Toen ik in 1993 als priester begon was mijn eerste plek in de Haagse wijken Moerwijk ,Morgenstond, Bouwlust en Vrederust. Daar praatten ze toen echt plat Haags.

Ik vind het voor een priester erg belangrijk dat je de taal van de mensen spreekt. Maar hoe leer je plat Haags? Gelukkig was daar toen ‘Haagse Harry’, hoofdpersoon in de stripverhalen van Marnix Rueb. Het eerste album was net uit.

Pastoor Rochus Franken. Fotocredit: PR

Harry is een forse vent met een matje in zijn nek. Hij geeft commentaar op wat hij tegenkomt in het plat Haags. De teksten in de ballonnetjes geven dit fonetisch weer. Je moet het hardop lezen om het te kunnen begrijpen. En als je hardop leest ga je vanzelf Haags praten

Bijvoorbeeld: Oh oh Den Haag, mooie stad achter de duinen! De Schilderswijk, de Lange Poten en het Plein. Dit wordt in het Haags: Oh oh De Haag, mauie stad achtâh de dùinûh! De Schildâhswèk, de Lange Paute en ut Plèn (Probeert u dit hardop te lezen. Merkt u hoe het werkt? Je gaat Haags praten.)

Het heeft in 1993 erg geholpen. Ik begreep nu de volgende mededeling aan het eind van de viering: “Vrèwilligersavond. Dit keâh gein barbekue maah braudsje è met ùi.(Vrijwilligersavond. Dit keer geen barbecue maar broodje ei met ui) Achtâh in de kerrek leg un lès waah u uw ège ken inschrève. (Achter in de kerk ligt een lijst waar u zich kunt inschrijven.) Assu un tweide braudsje è met ùi wil mot u bèbetale. (Als u een tweede broodje ei met ui wil moet u bijbetalen.) Twei vèftag. (twee vijftig.) Un derde braudsje ken nie. (Een derde broodje kan niet) Iederein wil graag un braudsje dus denk nie enkelt an u ège. (Iedereen wil graag een broodje dus denk niet alleen aan u zelf.)”

Als uitsmijter een advies van een oude Haagse pastoor waar ik me altijd aan probeer te houden.

Hâh je preik alsjeblief kogt.  (Hou je preek alsjeblieft kort.)

Un kogte preik ken nie slech zèn. (Een korte preek kan niet slecht zijn.)

En as die wel slech is (En als die wel slecht is.)

Is hè in iedâh geval kogt. (Is hij in ieder geval kort.)

Pastoor Rochus Franken

Tags

ColumnPastoorRochus FrankenSint WillibrorduskerkWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top