Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Schaakvereniging Wassenaar

Noah slaat toe bij schaaksimultaan

Schaakvereniging Wassenaar
30 augustus 20232 minute read

Op maandag, 28 augustus vond in het Deijlerhuis de schaaksimultaan van Schaakvereniging Wassenaar plaats. Omdat clubkampioen Joop Beijersbergen verhinderd was, was aan Noah Ritzerveld (lid van de Wassenaarse jeugdschaakclub Bobby Fischer en de Haagse schaakclub DD) gevraagd om de simultaan te geven. Noah is pas 11 jaar, maar heeft al een fiderating van 2062, wat de meeste schakers hem niet na kunnen zeggen. Hij is recent gedeeld eerste geworden van het Nederlands jeugdkampioenschap t/m 12 jaar. Daarom mag hij naar het Europees jeugdkampioenschap in Roemenië. Maandag 4 september vertrekt Noah samen met een team Nederlandse jeugdschaaktalenten naar dit kampioenschap. Vergezeld door ouders en begeleid door een aantal trainers van de KNSB zullen daar 9 ronden worden gespeeld in de diverse leeftijdsklassen. Het evenement is te volgen op:  https://euromamaia2023.com/.

Noah vond de simultaan een goede gelegenheid om nog even te oefenen en trad in het strijdperk tegen 17 deelnemers, van wie 8 senioren en 9 jeugdspelers. De simultaan begon om 19.00 uur, zodat ook jonge spelers mee konden doen. Rond half acht kon Noah zijn eerste punt bijschrijven door jeugdspeler George Ren mat te zetten. De overige spelers speelden geconcentreerd verder en pas ruim een uur later, moesten Koos van Holten, Yassech Al Hamawandi, Martin Los en Martin Mossink opgeven evenals de jeugdspelers Kian Gholami, Adam Lakbiach en Abdul Zaaj.

Jeugdspelers Harun en Adam Hany die met hun vader Hany Hassan aan de simultaan meededen, hielden het langer vol, maar moesten uiteindelijk toch opgeven en ook Floris Vogelaar verloor. Noah kwam hierdoor op 11 punten, maar moest toen de eerste remise afstaan tegen Evan Los, jeugdspeler van Sv Voorschoten. Om half elf hielden Danny Lim en Gabor Ellmann het voor gezien, zodat er nog drie partijen over waren. Jeugdspeelster Klio Esvelt had al een tijd een mindere stelling maar speelde vasthoudend door. Het mocht echter niet baten. De stelling van jeugdspeler Sanjay Korah, clubkampioen van Bobby Fischer, zag er goed uit en uiteindelijk werd remise overeengekomen.

Tegen elf uur was er nog één tegenstander over. En dat was Hany Hassan die vorig jaar tegen Eric van der Marel ook al de laatste speler was. Met een ingewikkelde stelling op het bord werd de vrede getekend, waardoor voor Noah de (lange) avond eindigde met een prachtige eindstand van 15 ½ uit 17 (14 gewonnen, 3 remises) = 91%.

Tags

Noah RitzerveldSchaaksimultaanSchaakvereniging WassenaarSchakenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top