Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: gemeente Wassenaar

Rosalie’s groene paradijs: in gesprek over het vergroenen en laten leven van je tuin

5 september 20236 minute read

Van 21 maart t/m 31 oktober 2023 doet Wassenaar mee met het NK Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels te wippen in de eigen voor-, achter-, of geveltuin. Maar hoe vergroen je je tuin, ook als deze minder groot is? Wat is er allemaal mogelijk? Rosalie Singer vergroende haar volledig betegelde tuin en plaatste onder andere een kleine vijver. Ze geeft een aantal tips voor het vergroenen van je tuin. “Maak het jezelf niet te moeilijk en pak het klein aan. Een paar tegels vervangen voor planten en kleurrijke bloemen is al iets.”

Rosalie Singer is geboren en getogen in Wassenaar en opgegroeid middenin het centrum. “Volgens mij noemen ze deze wijk Zijlwatering & Haven. Ik woon er inmiddels alweer 12 jaar, samen met mijn man. Een aantal jaar geleden woonde ik in Oostdorp en had ik een grotere tuin, met een grote vijver, fruitbomen en loslopende kippen, maar nu wij wat kleiner wonen heb ik hier mijn eigen groene oase gemaakt mét kleine vijver.”

Wat heb je allemaal gedaan in de tuin?

“De tuin was hiervoor helemaal betegeld en er was bijna geen groen. Ik heb daarom best veel gedaan, zoals plantenborders aan de kant van schutting en muur geplaatst of bestaande borders vergroot, een kleine vijver met fontein geplaatst en een grote moestuinbak geplaatst.

Ook bij de poort en achterliggende steeg heb ik een geveltuintje geplaatst. Met de oude tegels uit de tuin heb ik in het steegje achter de poort een stenen bankje gemaakt, waar we ’s avonds nog lekker in de avondzon kunnen zitten. Verder heb ik daar borders tegen de schutting gemaakt, ook weer van de oude stenen door die stenen gewoon doormidden te slaan met een hamer en deze in de grond te zetten.

Uiteraard heb ik op veel plekken planten en bloemen geplant, om vlinders en insecten aan te trekken. Die bloemen kocht ik vaak gewoon bij de Aldi. Ook zie je een boomstronk richting onze schutting staan. Deze was in eerste instantie voor onze katten, maar wordt nu goed gebruikt als insectenhotel. En vind ik iets leuks in de kringloopwinkel of op straat, zoals een oude Wassenaarse prullenbak, dan gebruik ik dat als plantenbak.”

Waarom wilde je je tuin vergroenen?

“Ik ben zelf gek op kleur en bloemen, maar ik wilde ook insecten een fijn plekje geven. Vroeger kweekte ik mijn eigen vlinders, koolwitjes. Daardoor ben ik me heel bewust geworden van het proces van rups tot vlinder en dacht ik ‘er moeten veel meer bloemen in de tuin’. Ik werk als begeleider op de dagbesteding bij het Sophiekehuis en vroeger nam ik de vlinders mee in een terrarium, om te laten zien aan de bewoners. Schitterend vonden ze dat. Wat zo leuk is aan koolwitjes, is dat een pot of plantenbak met kool in de tuin zetten genoeg is. Hier komen koolwitjes op af, wat ook voor kinderen heel interessant is om te zien. Soms heb je al binnen een dag koolwitjes die eitjes leggen en de kool opeten.

Daarnaast voor de verkoeling. Omdat het groen hier heel dicht tegen elkaar aangroeit, geven de planten elkaar ook verkoeling en vocht. Al dat groen hangt daardoor niet snel slap en is heel onderhoudsarm op warme dagen.”

Hoe ben je tot het idee gekomen om een vijver te plaatsen?

“Eigenlijk om een beetje leven in de tuin te creëren. Een vijver trekt kikkers, padden en libellen aan. Na een paar dagen kwamen er zelfs al zoetwaterslakken in. Ook heb ik sinds kort een paar goudvissen in de vijver. Het is fijn om naar deze dieren en insecten te kijken en geeft voor mijzelf ontspanning, maar verkoelt daarnaast ook de tuin. Soms ga ik ’s avonds bij de vijver zitten en luister naar het rustgevende geluid van de fontein.”

Hoeveel tegels heb je zelf in totaal gewipt?

“Ik heb even moeten rekenen, omdat mijn stenen een ander formaat hadden, maar in totaal zijn er zo’n 53 tegels uitgegaan. Hiervan heb ik een deel hergebruikt voor het stenen bankje en de borders.”

Heeft u zelf al tegels gewipt in eigen tuin of gaat u dit nog doen? Vergeet het aantal gewipte tegels dan niet door te geven via de website van het NK Tegelwippen(externe link)

Welke tips heb je voor inwoners van Wassenaar om de tuin te vergroenen?

“Voor grote tuinen zou ik tippen om fruitbomen te planten of te laten plaatsen. Fruitbomen geven in de lente prachtige bloemen en daar komen veel insecten op af. Ook heb je na een tijdje lekker fruit en zo’n boom geeft verkoeling, want je creëert een schaduwplekje. Haal ook niet al het onkruid weg, zoals klaprozen. Her en der wat onkruid laten staan kan prachtige bloemen geven.

En mijn tip voor kleinere tuinen: denk aan de schutting of het balkon om bakken aan te hangen met bloemen. Heb je nog geen plantenborders naast de schutting of muur? Plaats deze dan, ook al is er maar weinig ruimte. En maak het jezelf niet te moeilijk. Pak het klein aan, wil niet gelijk teveel.”

Heb je tot slot nog wensen voor je tuin?

“Ik wil een houten plantenstandaard voor het raam maken, over de hele breedte van het raam. Dit rek kunnen we dan helemaal vol zetten met potten, zodat we een vrolijk uitzicht naar de tuin hebben. Als dochter van een timmerman zijn dat leuke projecten om aan te pakken. Ook de pergola heb ik bijvoorbeeld samen met mijn vader gemaakt.

Mochten we ooit nog een grotere tuin hebben, dan zou ik een eigen kas wel erg leuk vinden. En zou ik bijvoorbeeld ook een regenton plaatsen. Helaas heb ik daar nu geen plek voor, maar aangezien het klimaat steeds droger wordt zou ik zeker aanraden om een regenton te nemen als je er plaats voor hebt.”

Tegeltaxi

Heeft u tegels gewipt? Gemeente Wassenaar draagt ook graag een steentje bij om het makkelijker te maken uw tuin te vergroenen. Op dinsdag 19 en woensdag 20 september halen we gratis uw oude tegels op! Meer informatie www.wassenaar.nl/tegelwippen-in-wassenaar

Tags

GemeenteNK TegelwippenTaxiserviceTegelwippen in WassenaarTipsVergroeningWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top