Skip to content
Fotocredit: gemeente Wassenaar

Zijbelading afval ophalen

14 september 20233 minute read

Gemeente Wassenaar gaat over op een andere manier van afval ophalen. De afvalwagen die uw afval ophaalt krijgt een nieuw laadsysteem.

Nieuw laadsysteem: zijbelading

We voeren dit jaar zijbelading in. Dit betekent dat minicontainers niet meer met de hand aan de achterkant van de inzamelwagen worden geleegd. De wagen rijdt langs de minicontainers die aan de straatkant klaar staan, pakt deze op met een ‘mechanische’ arm aan de zijkant van de wagen en leegt ze. De minicontainers worden vervolgens op de aangeboden plek teruggezet. Op deze manier zijn er minder medewerkers per wagen nodig en kunnen we meer minicontainers per dag legen. Door deze nieuwe werkwijze besparen we kosten. Met deze kostenbesparing houden we de afvalstoffenheffing voor u zo laag mogelijk.

Het systeem werkt bijna automatisch. Daarvoor moeten de containers in een nette rij langs het trottoir staan. Voor elke woning maken wij een eigen aanbiedplaats. We markeren de plek met een een bord en belijning. 

Nieuwe aanbiedplekken voor het afval

Bij veel huizen verandert de plek waar de containers op de inzameldag moeten staan. We proberen overal een logische plek te kiezen. Alle plekken voldoen aan speciale regels. Het is belangrijk dat uw plek zo dicht mogelijk bij uw huis is. Dat is niet altijd mogelijk omdat in sommige straten maar weinig ruimte is. Onderaan de pagina kunt u per wijk de nieuwe aanbiedplek bekijken.

Geef uw mening op 25 september

Uw nieuwe aanbiedplaats is een voorstel. De plekken zijn nog niet definitief. Misschien bent u het niet eens met het voorstel of weet u een andere, betere plek. Daarom organiseren we op 25 september om 19.00 uur een inloopavond in het bedrijfsrestaurant van het gemeentekantoor, Johan de Wittstraat 45 in Wassenaar. Tijdens deze inloopavond kunt u uw mening geven of een suggestie doen. Alle inwoners van Wassenaar zijn van harte welkom.

Zijlader in alle gebieden van Wassenaar

Voor het overgrote deel van Wassenaar is inzet van de zijlader goed mogelijk. In Oostdorp en Kerkehout wordt dit in sommige gevallen wel lastiger, door de smalle straten. Voor deze gebieden organiseren we mogelijk een tweede extra inloopavond. Blijkt dit nodig, dan ontvangen de inwoners van deze gebieden een aparte uitnodiging na de inloopavond van 25 september.

Inspraak en zienswijzen

Als het plan voor de nieuwe aanbiedplaatsen klaar is, starten wij een inspraakprocedure. Tijdens deze procedure kunt u nogmaals uw mening geven over het plan. U doet dit met een zienswijze. Zienswijzen kunnen leiden tot veranderingen in het plan. De zienswijzen en onze reacties daarop voegen wij samen in een rapport. Dit rapport gebruiken wij voor het definitief vaststellen van de nieuwe aanbiedplaatsen. De indieners van zienswijzen ontvangen een brief met onze reactie, waarin staat wat er met hun zienswijze is gedaan. In deze brief leggen we ook uit hoe u in beroep kunt gaan bij de Raad van State mocht u het niet eens zijn met het besluit.

Hoe gaat het daarna verder?

Na de inloopavond en de schriftelijke reacties van de zienswijzen maken wij het plan voor de nieuwe plekken af. We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de opmerkingen en suggesties die wij krijgen. We verwachten eind november 2023 het plan voor de nieuwe aanbiedplaatsen klaar te hebben. Ook zullen we dan in enkele gebieden proefrijden met de zijlader.

Tags

25 septemberAfvalAfval ophalenGemeenteInloopavondWassenaarZijbelading
Gerelateerde artikelen
Back To Top