Ga naar hoofdinhoud

CDA Wassenaar: concrete resultaten om ons cultureel erfgoed en onze Wassenaarse geschiedenis te koesteren!

15 september 20233 minute read

Waar was het CDA deze week? Saskia Ettema-Walkate en René Beerepoot waren afgelopen zaterdag bij de Monumentendag. Een belangrijke dag voor ons dorp, vindt het CDA.

In de opening door onze burgemeester werd stilgestaan bij het grote aantal monumenten in Wassenaar. Dat is echt uitzonderlijk voor een gemeente. En hij benadrukte dat het bijzonder is dat de eigenaren zo gastvrij zijn om alle inwoners van Wassenaar welkom te heten. Vandaar ook namens onze CDA fractie “hartelijk dank” aan iedereen die mee heeft geholpen aan het succes van deze dag.

De CDA-fractie in ons monumentale raadhuis De Paauw. Fotocredit: PR

Het CDA liep mee met een rondleiding door de Langstraat met bezichtiging aan de grutterij uit 1600 (kelder van winkel Haasnoot), het oude raadhuis met het carillon, de oude burgemeesterswoning en verderop het Baljuwhuis met de feeërieke tuin. 

Later op de ochtend was er een concert bij het Hertenhuisje in het Park Backershagen. Zo indrukwekkend om al dit erfgoed te bewonderen in je eigen dorp. En tegelijkertijd te zien dat de jongere generatie al betrokken wordt door muziek te maken en het belang van het behoud en openstellen van deze monumenten meekrijgt.

Het CDA maakt zich sterk voor bescherming en behoud van ons erfgoed met aandacht voor duurzaamheid (maatwerk bij zonnepanelen) én voor het samenstellen van een Wassenaars museum. 

Al lang zet het CDA zich hiervoor in. In ons Verkiezingsprogramma hebben wij dit als voorstel opgenomen en na onze onderhandelingen kregen wij het in het recente Coalitie Akkoord. 

Waarom doen wij dit?

Zoals een monumentaal pandeigenaar zei: “cultureel erfgoed kan niet voor zichzelf opkomen, dus moeten wij dat doen”. Het CDA is het daar helemaal mee eens. 

En naast al het erfgoed dat onze gemeente rijk is, heeft Wassenaar ook een boeiende geschiedenis die weinig mensen kennen. Met de Romeinen aan de Rijn tweeduizend jaar geleden tot aan de Tweede Wereldoorlog, belangwekkende architectuur en kunst en de geschiedenis van de brandweer. Dat verdient een museum, vindt het CDA. 

Ons toekomstig bestuurscentrum, De Paauw dient vanzelfsprekend op een duurzame manier te worden gerestaureerd omdat we daarmee laten zien dat wij werk maken van het behoud van ons culturele erfgoed. 

Wij zien reikhalzend uit naar de plannen van de wethouder voor het museum. En wij houden vinger aan de pols over de vorderingen. Het koesteren van ons cultureel erfgoed en de geschiedenis van ons dorp voor onze eigen Wassenaarders is voor ons veel te belangrijk! 

Contact met één van ons? S.ettema@wassenaar.nlseverard@wassenaar.nl en rbeerepoot@wassenaar.nl

Tags

CDAGemeenteraadIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top