Skip to content
Fotocredit: Oranje Fonds

Aantal van 1.296 Burendag activiteiten in Zuid-Holland – Grote behoefte aan verbondenheid in buurten

Oranje Fonds
19 september 20232 minute read

Er is in Zuid-Holland veel behoefte aan verbondenheid in buurten, zo blijkt uit het aantal aanmeldingen voor Burendag dit jaar. Burendag vindt plaats op zaterdag 23 september en met 1.296 aantal activiteiten in de provincie stevent deze editie af op een dag vol verbinding tussen buurtgenoten. Landelijk staat het aantal aanmeldingen op 8.213 Burendag activiteiten. Zo maken organisatoren Oranje Fonds en Douwe Egberts vandaag bekend.

Meedoen in de samenleving begint in je eigen buurt. Burendag is dan ook ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar kennen. Door op Burendag een activiteit te organiseren, kunnen buren op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komen. Het maakt het gemakkelijker om buurtgenoten te leren kennen die je normaal niet zo snel spreekt. En na zo’n eerste ontmoeting is het gemakkelijker om elkaar op te zoeken of om hulp te vragen. Zo kan een burenbingo of een spelletjesmiddag veel meer betekenis hebben voor de buurt dan men misschien in eerste instantie zou denken.

Meer dan een gezellige dag

Voor Burendag is de laatste jaren veel animo, zo vertelt Sandra Jetten, directeur Oranje Fonds: “Dit jaar doen er ruim 8000 buurten mee. Op deze manier kunnen wij bijdragen aan verbinding tussen buurtgenoten. Burendag maakt het contact tussen mensen beter en verhoogt de betrokkenheid. Een simpel praatje met een buur kan er al voor zorgen dat je je meer thuis voelt in je eigen buurt en dat je voelt dat je ertoe doet. Dat is namelijk lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Meedoen aan Burendag is heel belangrijk. Want het is zo veel meer dan één gezellige dag met je buren.”

Dichter bij elkaar

Kathelijne Malcontent van Douwe Egberts voegt toe: “Met Burendag brengen we dit jaar al voor de 18e keer buren dichter bij elkaar. Het is geweldig om te zien hoe we elk jaar weer meer buurten op de been krijgen. In 2006 organiseerden we de eerste editie en sindsdien organiseerden buurten al zo’n 66.000 Burendagactiviteiten. Het laat zien dat we met z’n allen behoefte hebben aan verbinding. We zijn trots dat we daar een bijdrage aan kunnen leveren.”

Alle activiteiten van Burendag zijn zichtbaar op de interactieve landkaart van Burendag.nl. In Wassenaar zijn tot nu toe 4 activiteiten aangemeld.

Op de website kunnen deelnemers ook inspiratie, tips en draaiboeken vinden en om Burendag een groot succes te maken.

Tags

ActiviteitenBurendagOranje FondsVerbondenheid in buurtenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top