Skip to content
Marijke geeft workshops om van en met elkaar te leren over het leven met een visuele beperking. Zaterdag 7 oktober in Wassenaar! Fotocredit: PR

Marijke ziet u graag verschijnen bij haar Workshop ‘Gezien’

Iris Oostlander
23 september 20233 minute read

“Graag wil ik dat mensen mij zien zoals ik ben”, “Waar loop je zoal tegenaan als je slechtziend bent?” en “Ik wil graag de ogen van mensen openen.” Met humor, een beetje zelfspot en een grote dosis relativerend vermogen vertelt Marijke Osinga over haar leven. Ze heeft een dubbele beperking maar dat weerhoudt haar er niet van het uiterste uit haar leven te halen. Ze is jurist, schrijft indrukwekkende verhalen en geeft zaterdag 7 oktober van 13.30 – 15.30 uur een workshop in Wassenaar om van en met elkaar meer te leren over het leven met een visuele beperking.

‘Gezien’ heet het boek waarin Marijke twintig mensen heeft geportretteerd die net als zij leven met een visuele beperking. Dit boek is het resultaat van het talent en doorzettingsvermogen van een vrouw die niet alleen slechtziend is, maar tevens een stofwisselingsziekte heeft. “Lezen en leren, dat vond ik als opgroeiend kind het meest belangrijk. Want ik wilde onafhankelijk zijn en proberen mijn dagen niet te slijten in ziekenhuizen en revalidatiecentra.”

Na het afronden van het gymnasium waarvoor ze nachtenlang leerde, besloot ze Rechten te gaan studeren. “Ik verzamelde oude tentamens en dankzij een ingenieus ruilsysteem kreeg ik altijd de beste aantekeningen. Bedenk dat ik drie keer zo langzaam lees als een ander waardoor het studeren wat obstakels met zich meebrengt.”

Obstakels vindt ze ook vaak terug in huis en op straat. “Als het licht op straat wordt gedimd, kan ik het voetpad niet meer zien. Het is een klein voorbeeldje van iets wat voor mij zeer ingrijpend is.” Ze heeft meerdere begeleidingshonden gehad, maar loopt helaas nu te langzaam voor een hulphond. “Dat is het meest vervelende van mijn beperkingen. Mijn gezondheid gaat steeds verder achteruit.”

Na haar studie heeft Marijke diverse functies bekleed, waaronder een opdracht in Kopenhagen voor de World Health Organization, als adviseur bij een verzekeringsmaatschappij en jurist bij een advocatenkantoor. “Met pijn in mijn hart heb ik bij laatstgenoemde afscheid genomen, maar ik had de liefde gevonden en bleek zwanger van mijn zoon. We verhuisden van het midden van het land naar het westen en helaas was de combinatie moeder-werken niet meer houdbaar.”

Inmiddels woont ze in Voorschoten en studeert haar zoon aan de andere kant van het land. “De laatste jaren was ik een alleenstaande ouder, maar niets weerhoudt mij ervan om optimaal te leven. Ik heb zitting in de ledenraad van de oogvereniging en door de interviews voor het boek ‘Gezien’ ben ook ik een stuk wijzer geworden.”

Die kennis en kunde deelt ze graag met anderen. Want naast het feit dat haar lichamelijke achteruitgang haar stoort, vindt ze de onwetendheid van anderen ook lastig om mee om te gaan. “Ik wil graag de ogen van anderen openen en de beeldvorming van mensen met een beperking veranderen.”

Marijke Osinga geeft een (gratis) workshop op zaterdag 7 oktober van 13.30 – 15.30 uur in het Ontmoetingspunt van het Sophieke Huis aan de Van Zuylen van Nijeveltstraat 313, in samenwerking met de Gemeente en de Bibliotheek Wassenaar-Voorschoten, en ziet u daar graag verschijnen! Graag vraagt zij u zich aan te melden via de website: www.obvw.nl/activiteiten of bij de balie van Ontmoetingspunt Sophieke.

Foto

Marijke geeft workshops om van en met elkaar te leren over het leven met een visuele beperking. Zaterdag 7 oktober in Wassenaar!

Tags

BibliotheekGemeenteSophieke HuisVisuele beperkingWassenaarWorkshop
Gerelateerde artikelen
Back To Top