Skip to content

HartvoorWassenaar: de steentjes en redelijkheid

28 september 20233 minute read

Al vele jaren sleept het onderwerp “steentjes in de Langstraat” zich door de raad.

Een prestigeproject van met name de VVD waar zowel de raad als de Wassenaarse bevolking zeer, maar dan ook zeer, verdeeld over is.

Hoe begon het

Rond 2015 werd duidelijk dat het grootschalige project “Mall of the Netherlands”  in Leidschenhage doorgang zou vinden. Terecht werd de conclusie getrokken dat dit negatieve gevolgen zou hebben voor de winkeliers in Wassenaar. Er kwam een bijeenkomst van die winkeliers en vertegenwoordigers van het nieuwe winkelcentrum in Leidschenhage. De  winkeliers werden door hen er van overtuigd dat als je het centrum er fraai laat uitzien het allemaal wel mee zou vallen.

De toenmalige wethouder haakte aan en werkte samen met het centrummanagement om een plan te ontwikkelen. Dat heette “verbetering beeldkwaliteit dorpscentrum”.

Een fraai ontwerp en nieuwe inrichting. En het zou €2,7mln gaan kosten.

Ontwikkelingen

Een ieder weet dat winkeliers het lastig hebben. Internet is een geduchte concurrent die wint en al veel winkels heeft doen verdwijnen. En als er in de buurt ook nog een megacentrum komt wordt het nog moeilijker.

Daardoor ontstaat veel leegstand. En dat is niet goed.

Ook werd het plan steeds duurder. Was het eerst €2,7mln, het werd €3,4mln, toen bleek dat het €5,8mln zou gaan kosten en tijdens de kadernota werd al aangegeven dat er €7mln nodig was, exclusief interne kosten.

Onderhoud 

De gemeente Wassenaar is nooit heel sterk geweest in het goed onderhouden van de buitenruimte, maar de laatste 10 jaar is dat steeds slechter geworden. We kunnen het overal zien. Het onderhoudsniveau is niet goed en het verschilt sterk in de verschillende wijken van Wassenaar.

De Langstraat is ook slecht onderhouden. En als dat jaren duurt, dan verslonst een straat, en in dit geval de belangrijkste winkelstraat heel erg.

We hebben zelf vastgesteld dat je voor minder dan €1mln de Langstraat goed kunt vernieuwen, en er weer jaren tegen aan kan. Waarom €5-6 mln meer?

HartvoorWassenaar

We hebben altijd gestemd tegen het voorstel om zo veel geld uit te geven. Ook nu. We houden rekening met onze snel verslechterende financiële positie. 2 jaar geleden nog €40-45 mln op de bank en over ruim een jaar gaan we de schulden in. Maar de belangrijkste reden is dat er geen plan was. Er was en is geen plan waarin alle winkelgebieden en winkelfuncties in Wassenaar ingericht  worden, rekening houdend met de toekomst. Hoe moet het dorpscentrum er over 20 jaar uitzien, hoe moeten andere winkelgebieden (bijv. Stadhoudersplein) er uit gaan zien. Moeten we winkels verder gaan samen brengen in die winkelgebieden, die, hoe dan ook, kleiner zullen zijn. Of zoals andere gemeentes ook doen, winkels worden weer omgebouwd tot woningen.

Wij willen niet vele miljoenen steken in een Langstraat die over een paar jaar voor de helft leeg staat. Komt er een goed plan voor het dorpscentrum en de overige winkelgebieden, dan praten we graag over geld om het goed uit te voeren.

Maar wel in alle redelijkheid.

En je zou er zo een referendum onder de Wassenaarders voor willen organiseren.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx

Solide. Het klopt

Tags

GemeenteraadHart voor WassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top