Skip to content

Wassenaarse VVD: geslaagde raadsbrede verkeersbijeenkomst

28 september 20232 minute read

Veel raadsleden en commissieleden bezochten afgelopen maandagavond De Paauw. Daar werd op initiatief van Charlotte Rogge, fractievoorzitter van de Wassenaarse VVD, een kennissessie met experts georganiseerd over verkeersveiligheid.

Het doel van de sessie was helder: een gemeenschappelijke basis leggen en een gelijk kennisniveau creëren. Zodat het debat over verkeer straks op basis van feiten kan worden gevoerd. Charlotte opperde het idee voor de kennissessie in een commissievergadering en werkte dit uit samen met Marianne Wuite (D66), Annemarie Hofman-De Raad (LW!), Susanne van Eps-Habibe (GL) en Ber Wesselingh (HvW). Met uitstekende ondersteuning van de Wassenaarse griffie.

Wat is veilig?

Tijdens de avond gaven verschillende deskundigen hun perspectief. Puck Bakema, Projectleider Regio West van Veilig Verkeer Nederland ging in op verkeersveiligheid. En op het verschil tussen objectieve veiligheid (hoe het feitelijk is) en subjectieve veiligheid (hoe het voelt). In het eerste geval kun je veiligheid vergroten door bijvoorbeeld de weginrichting aan te passen; in het tweede geval is het van belang om te kijken naar beïnvloeding van het gedrag van de weggebruikers.

GO-Wat?

Rico Andriese, Adviseur Mobiliteit en Ruimte bij Goudappel, gaf een toelichting op de gebiedsontsluitende weg 30 km/u (GOW30). Dat is een relatief nieuwe wegcategorie waar verschillende gemeentes nu pilots mee starten. Van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag waren Jan Willem Immerzeel, Manager Afdeling Verkeer en Elke Helmus, Beleidsadviseur Verkeersveiligheid, aanwezig voor het regionale perspectief.

De automatische piloot

Waar de deskundigen het over eens waren, is het belang van eenduidigheid voor de veiligheid. Minder wisselende snelheden (bijvoorbeeld tussen de 50 en 30 km/u) is makkelijker voor de automobilist, want die rijdt voor het overgrote deel op de automatische piloot.

Hoe de raadsleden alle informatie verder verwerken horen we terug in het verkeersdebat dat later dit jaar volgt. Voor de Wassenaarse VVD-fractie gaf deze avond in ieder geval stof tot nadenken.

Fotocredit: PR

Tags

GemeenteraadIngezondenVVDWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top