Skip to content
Dominique Miedema (links) praat met ouders over twijfels en zorgen bij het opvoeden van kinderen van 0 tot 18 jaar. Fotocredit: gemeente Wassenaar

OuderAdvies 0-18: snel, onafhankelijk en gratis advies over zorgen en twijfels bij het opvoeden

Iris Oostlander
30 september 20233 minute read

“Ieder kind is anders en iedere ouder verschilt. Je krijgt geen gebruiksaanwijzing als je een kind krijgt en soms heb je gewoon vragen, zorgen of twijfels over de opvoeding. Tegenwoordig zijn er zoveel onderwerpen waar je mee wordt geconfronteerd als ouder, denk aan de sociale media en tieners, een scheiding, maar ook het huilen van je baby.” Aan het woord is Dominique Miedema. Zij is als oudercoach verbonden aan de SAD (SchoolAdviesDienst Wassenaar) en geeft op afspraak advies aan ouders van 0-18-jarigen. Een telefoontje of e-mail is voldoende, er is geen wachtlijst, de gesprekken zijn gratis en worden niet vastgelegd in een dossier. Meestal ben je met een paar gesprekken al geholpen.

Door Iris Oostlander

Het OuderAdvies is er voor Wassenaarse ouders met kinderen van 0 tot 18 jaar. “Dat betekent dat ik vragen krijg over zindelijkheid of slaapproblemen van de allerkleinsten, de ‘ik ben twee en zeg nee’-fase, rouwverwerking en vragen bij een scheiding (“hoe vertel ik het mijn kinderen?”), maar ook over tieners die veranderd zijn, gamen, liegen of onzeker zijn”, vertelt Dominique.
Als oudercoach kan zij ouders vaak al na enkele gesprekken goed op weg helpen. Ze is onafhankelijk en gaat altijd sámen met de ouder(s) aan de slag om antwoorden te vinden op vragen en twijfel weg te nemen bij zorgen.

“Het OuderAdvies 0-18 jaar heette voorheen het Opvoedspreekuur, maar dat dekte de lading niet”, aldus wethouder Ronald Zoutendijk, met onder andere ‘Welzijn en preventie’ in zijn portefeuille. Hij is erg te spreken over deze dienst van de SAD: “Het helpt om met iemand te praten en om samen tot oplossingen te komen in een vroeg stadium. Zo kan je voorkomen dat de zorgen rondom een kind erger worden. Deze preventieve zorg is precies wat we met het Sociaal Team voor ogen hebben.”
Ook wethouder Ritske Bloemendaal, met onder andere ‘Jeugdzorg en Onderwijs’ in zijn portefeuille, is erg blij met de mogelijkheid gratis en snel advies te krijgen als ouder: “Er zijn helaas regelmatig kinderen met problemen waarbij al eerder hulp kon worden ingeroepen, maar de weg naar goede hulp is soms lastig te vinden.”

De gesprekken zijn helemaal gratis en er wordt geen dossier bijgehouden. Het OuderAdvies 0-18 vindt plaats op afspraak in het gemeentekantoor aan de Johan de Wittstraat 45. Als u meer informatie wilt, kunt u terecht op de website van de SAD: www.sadwassenaar.nl. Via het YouTube kanaal van de SAD vindt u tevens filmpjes met opvoedtips.

Bel voor een afspraak met Dominique naar het secretariaat van de SAD: 070-511 85 00. Een e-mail sturen kan ook: dmiedema@sadwassenaar.nl

Tags

GemeenteKinderenOpvoedingOuderAdviesSchooladviesdienstWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top