Skip to content
Fotocredit: gemeente Wassenaar

Wethouder Ronald Zoutendijk feliciteert de Vrijwilligerscentrale Wassenaar met haar 40-jarig jubileum

5 oktober 20233 minute read

Het promoten van vrijwilligerswerk, het ontzorgen van vrijwilligersorganisaties, het ondersteunen van vrijwilligers: de Vrijwilligerscentrale Wassenaar (VCW) doet veel meer dan alleen het uitzetten van vacatures en het matchen van vraag en aanbod. Zo heeft ze veel waardering voor de Wassenaarse vrijwilligers. Samen met deze vrijwilligers vierde de VCW afgelopen zondag haar 40e verjaardag.

De theaterzaal was goed gevuld met een gedeelte van de circa 10.000 vrijwilligers die Wassenaar rijk is. In De Warenar werd zondagmiddag om 13.00 uur de feestdag van de VCW geopend door de nieuwe bestuursvoorzitter, Eric Bloemkolk. Hij vroeg en kreeg een groot applaus voor de onlangs afgetreden voorzitter Leo Bellekom, die als vrijwilliger verbonden blijft bij de Vrijwilligerscentrale.

Wethouder Ronald Zoutendijk vulde deze woorden aan met een dankwoord aan de medewerkers van de VCW en sprak over de zingeving van vrijwilligerswerk. “Het is wetenschappelijk aangetoond dat je gelukkiger wordt van vrijwilligerswerk”, zo sprak de wethouder, “het heeft een positieve uitwerking op onze gezondheid. Daarnaast geeft het zin aan het leven én levert het vaak ook nieuwe contacten op.”

“Helaas zijn er ook zorgen in vrijwilligersland”, vervolgde de wethouder openhartig, “het landschap is veranderd. Onder andere de vergrijzing van onze inwoners, de toename van mantelzorgers en het reilen en zeilen van gezinnen met tweeverdieners, zorgen ervoor dat er een afname van vrijwilligers is. De Vrijwilligerscentrale zet zich dan ook in om, samen met de gemeente, oplossingen te bedenken en in te zetten op het werven en behouden van vrijwilligers.”

Enkele van die oplossingen zijn vorig jaar bedacht en op schrift uitgebracht door jonge vrijwilligers die ook deze zondag aanwezig waren. Zij ontvingen de gasten en zorgden ervoor dat de dag in goede banen liep.

Het thema van deze dag, waarop de vrijwilligers tevens veel funworkshops konden bezoeken, was ‘verbinding’ en wat dat inhoudt, werd duidelijk gemaakt door twee echte verbinders: Rob Urgert en Joep van Deudekom. Deze bekende Nederlanders brachten een wervelende theatershow waar het publiek interactief aan meedeed. Het zorgde voor veel lachsalvo’s en, uiteraard, nóg meer contact tussen de vrijwilligers onderling.

De verjaardag werd afgesloten met een discofeest, waar jong en oud samenkwamen en de voetjes eens goed van de vloer gingen. Een mooie afsluiting van een dag om de vrijwilligers echt in het zonnetje te zetten, want, in de woorden van wethouder Zoutendijk: “Samen met de Vrijwilligerscentrale doet de gemeente er alles aan de vrijwilligers te enthousiasmeren zodat ze zich ook de komende jaren willen inzetten voor ons mooie dorp!”

Tekst: Iris Oostlander

Zie ook: ‘Vrijwilligerscentrale viert 40-jarig jubileum – met video’ . Redactie.

Tags

FelicitatieGemeenteJubileumVrijwilligerscentrale WassenaarWassenaarWethouder
Gerelateerde artikelen
Back To Top