Skip to content
Foto van links naar rechts: wethouder Ronald Zoutendijk, wethouder Ritske Bloemendaal, wethouder Wim Koetsier, burgemeester Leendert de Lange, Baukje van Dijk (COA), Rhoda Lantsheer (COA), Philip van Zuylen van Nijevelt (Duinrell), wethouder Laurens van Doeveren. Fotocredit: gemeente Wassenaar

Burgemeester en wethouders bezoeken COA-opvanglocatie Duinrell

9 oktober 20232 minute read

De burgemeester en wethouders van Wassenaar hebben dinsdag 3 oktober een bezoek gebracht aan de asielzoekersopvang in Duinrell. Zij gingen niet alleen in gesprek met locatiemanager Baukje van Dijk van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Maar spraken ook met 2 bewoners die hen welkom heette in hun onderkomen.

Bij aankomst in Duinrell blijkt het een drukte van belang. De wekelijkse meldplicht procedure, waarbij bewoners zich melden bij een loket op de opvang waar zij geregistreerd staan, is in volle gang. De 930 bedden die aanwezig zijn op de opvanglocatie zijn momenteel bijna allemaal bezet. Van deze opvangplaatsen zijn er 44 bestemd voor de zogenoemde Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV). Deze jongeren leven apart van de overige bewoners, krijgen onderwijs en worden 24 uur per dag begeleid.

Locatiemanager Baukje van Dijk neemt uitgebreid de tijd om het college uit te leggen hoe het proces voor asielzoekers in Nederland in praktijk verloopt. Van aankomst in Nederland, een eerste screening in Ter Apel, naar plaatsing in een asielzoekersopvang zoals hier in Wassenaar. Op de locatie in Wassenaar worden enkel statushouders en kansrijke asielzoekers opgevangen, in afwachting van een verblijfsvergunning. Daarnaast legt Baukje uit dat de bewoners veel gebruik maken van de door het COA aangeboden voorzieningen. Van Nederlandse les, tot (vrijwilligers)werk in Wassenaar en het participeren in de organisatie van de opvanglocatie.

Nieuwe huisvestiging

Philip van Zuylen van Nijevelt, eigenaar van Duinrell, vertelt dat de opvang voor het eerst niet voor enkele maanden maar voor 5 jaar is verlengd. En dat dit als gevolg heeft dat de opvanglocatie geen tijdelijk karakter meer heeft, maar dat er gebouwd kan worden aan een comfortabelere omgeving. De plannen voor het nieuwe dienstencentrum zijn in volle gang. Als alles loopt zoals gepland kan het nieuwe gebouw in april 2024 in gebruik genomen worden.

Als afsluiting van dit bijzondere bezoek worden de burgemeester en wethouders uitgenodigd bij 2 bewoners in hun onderkomen, om in gesprek te gaan en te zien hoe bewoners in de opvanglocatie in Wassenaar leven.

Tags

COACollegeGemeenteOpvanglocatieWassenaarWerkbezoek
Gerelateerde artikelen
Back To Top