Skip to content
Archieffoto. Fotocredit: Herman van der Woude

Team Verkiezingen druk bezig met de voorbereidingen voor 22 november

9 oktober 20233 minute read

Op 22 november zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Het team Verkiezingen van gemeente Wassenaar is achter de schermen al druk bezig met de organisatie zodat u op 22 november uw stem uit kunt brengen. Alles bij elkaar vergt het organiseren van goede verkiezingen een heleboel voorbereidingstijd. Deze werkzaamheden worden naast de reguliere werkzaamheden uitgevoerd.
We nemen u in de komende periode graag mee achter de schermen wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van de verkiezingen in Wassenaar.
 

Bekendmaking nieuwe verkiezingen

Half juli werd bekend dat er op 22 november dit jaar nieuwe verkiezingen worden georganiseerd voor de Tweede Kamer. Het startsein voor team Verkiezingen om voor de eerste keer bij elkaar te komen. Een kortere voorbereidingstijd dan normaal en ook een zomervakantieperiode waar we mee te maken hebben. Dat vergt een andere aanpak. Taken verdelen we anders en we hebben meer mensen nodig. 

Nieuwe telmethode; CRAFT

Het tellen van alle stemmen en de organisatie daaromheen is een enorme, tijdrovende en precieze klus. Daarom heeft team Verkiezingen gekeken naar een andere telmethode die dit makkelijker maakt. Deze verkiezingen hanteren we de telmethode CRAFT. Op de avond van de verkiezingen tellen we dan alleen op partijniveau. En de dag na de verkiezingen tellen we de uitslag centraal op kandidaat-niveau. Een andere telmethode vraagt ook om de opleiding van de leden van de stembureaus. De organisatie en het opleiden verzorgen de leden van team Verkiezingen. 

Het aanschrijven van stemlocaties en stembureauleden

De gemeente is bij de verkiezing afhankelijk van de bereidheid van de locaties en stembureauleden om weer mee te werken aan het succesvol laten verlopen van de verkiezingen. We schrijven alle locaties aan of zij ook weer beschikbaar zijn. En ook met alle stembureauleden die aan vorige verkiezingen hebben meegewerkt, nemen wij contact mee op. Gelukkig hebben we veel positieve reacties ontvangen. Een dikke pluim voor de inwoners en collega’s die zich (vaak) beschikbaar stellen om zitting te willen nemen.
Daarnaast organiseert team Verkiezingen ook de inrichting van alle stemlocaties. Denk hierbij aan tafels, stoelen, stemhokjes, rode potloden, bewegwijzering enzovoort.

Het leggen van de puzzel

Van al deze verzamelde gegevens maken we een passende puzzel zodat alle 112 stembureauleden zijn ingedeeld op de veertien stembureaus. Team Verkiezingen houdt hierbij rekening dat er een ochtend- en een avondploeg is met een voorzitter en een plaatsvervangend voorzitter, dat er rekening wordt gehouden met ieders voorkeur en dat er een goede verdeling is tussen ervaren en minder ervaren stembureauleden per locatie. 

Centraal tellen op donderdag

De teldag op donderdag 23 november staat onder leiding van het Gemeentelijk Stembureau. Dit zijn vijf collega’s die de telling overzien, aansturen en aan het einde van de dag controles uitvoeren. Ook deze collega’s worden opgeleid en voorzien van instructies door de leden van team Verkiezingen.

Het centrale tellen gebeurt op donderdag 23 november op Raadhuis De Paauw. Die dag zijn er 60 collega’s aan de slag met het tellen van stemmen op kandidaat-niveau, het invoeren van alle stemmen in speciale verkiezingssoftware en alle controles. Ook deze collega’s krijgen een instructie van team Verkiezingen. 

Afronden op vrijdag

Op de vrijdag na de verkiezingen worden alle uitslagen gekopieerd, gescand, op onze website gepubliceerd en naar het hoofdstembureau in Leiden gebracht.

Een kijkje achter de schermen

De komende weken nemen we u mee achter de schermen. U ziet wat er allemaal nog meer komt kijken bij het organiseren van verkiezingen zodat u op 22 november gemakkelijk uw stem kunt uitbrengen. 

Tags

GemeenteTeam VerkiezingenTweede kamerverkiezingenVoorbereidingenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top