Skip to content
Fotocredit: gemeente Wassenaar

Toegangshek hertenkamp prins Frederik der Nederlanden in ere hersteld

13 oktober 20232 minute read

Op 17 oktober 2023 zal de heer Meindert Stolk, gedeputeerde van provincie Zuid-Holland voor onder meer erfgoed, de toegangspoort van de voormalige hertenkamp van prins Frederik der Nederlanden officieel in gebruik stellen. Met deze handeling wordt het project ‘Beleef Prins Frederiks Parkenroute’ officieel afgesloten.

Met dit project hebben de gemeenten Wassenaar en Voorschoten het omvangrijke voormalige landgoed van de prins en de betekenis ervan onder de aandacht gebracht van een breed publiek. Met steun van de provincie Zuid-Holland is historisch onderzoek gedaan naar het verloop van de doorgaande route over het voormalige landgoed en zijn – samen met  inwoners – de mogelijkheden verkend de route beter herkenbaar, bruikbaar en beleefbaar te maken. Delen ervan bleken – vooral in de openbare en toegankelijke parkdelen en dorpswegen – nog aanwezig.

Met financiële steun van provincie Zuid-Holland en de Landschapstafel Duin, Horst en Weide zijn de afgelopen drie jaren tal van publieksgerichte producten ontwikkeld en activiteiten georganiseerd. Zo zijn er verschillende wandelroutes en een speurtocht voor kinderen door het gebied uitgezet en geven korte filmpjes inzicht in het leven van de prins en zijn gezin op het landgoed. Tijdens een bijeenkomst op Huize De Paauw blikken de gemeenten terug op wat er is gerealiseerd. Met de onthulling van het hek wordt het laatste onderdeel van het project officieel afgerond. Het aan de Jagerslaan gelegen toegangshek met brug van de voormalige hertenkamp is een rijksmonument . Het hekwerk is in de loop van de tijd verloren gegaan. Met oog voor het oorspronkelijke ontwerp is het hekwerk met hedendaagse materialen hersteld. Hierdoor heeft de poort zijn allure weer teruggekregen. Tegenwoordig is de Hertenkamp een natuur- en wandelgebied. 

Het herstel is financieel mede mogelijk gemaakt door een extra subsidie van provincie Zuid-Holland. De overige middelen werden ter beschikking gesteld door de Landschapstafel Duin, Horst en Weide, de gemeente Wassenaar en de eigenaar van het hek, Dunea. Voor het ontwerp tekende restauratiearchitect Michiel Enderman. Het werk is uitgevoerd door de GKB-Groep uit Barendrecht.

Tags

GemeentePrins Frederik ParkenrouteToegangshekVoormalig hertenkampWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top