Skip to content
Fotocredit: gemeente Wassenaar

Residentie Parkzicht, een bijzonder nieuwbouwproject op het ANWB-terrein

19 oktober 20232 minute read

Dinsdagmiddag 17 oktober is het college op bezoek geweest bij nieuwbouwproject Residentie Parkzicht op het ANWB-terrein aan de Wassenaarseweg. De voorbereidingen voor het bestemmingsplan zijn bijna afgerond en begin 2024 zal deze voor vaststelling aan de gemeenteraad worden aangeboden. Een goed moment voor het college om bijgepraat te worden over de status van het project door Erik Tjaberings (projectleider), Margien Oepts (stedenbouwkundige) en Kerst Troost (planbegeleider).

De aftrap van dit project was in 2016, toen de ANWB aangaf dat zij het terrein wilde gaan verlaten. Het terrein is te groot geworden voor de nog in Den Haag werkzame ANWB-medewerkers. In eerste instantie zouden zich op een deel van het terrein nog kantoren van de ANWB bevinden, maar niet veel later werd duidelijk dat zij in het geheel naar een andere locatie gaan verhuizen. Het hele terrein zal daarom een andere bestemming krijgen, gerealiseerd door de ABB Bouwgroep.


Participatieproces

Een bijzonder onderdeel van dit project is het uitgebreide en zorgvuldige participatietraject dat heeft plaatsgevonden. Er zijn drie verschillende praatontwerpen gemaakt die vervolgens zijn voorgelegd aan een grote groep belanghebbenden. Op basis van deze ontwerpen is er actief op zoek gegaan naar input van onder andere omwonenden en woningzoekenden. Een aparte website, peilingen en 1 op 1 gesprekken van 30 minuten met maar liefst 134 mensen heeft veel feedback opgeleverd. Al deze feedback is gebundeld in een participatierapport, dat uiteindelijk gebruikt is voor het huidige ontwerp.


Het bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan

Het beeldkwaliteitsplan, waarin de kaders van het ontwerp zoals bijvoorbeeld de hoogte, kleurtonen, uitstraling en samenhang met de huidige bebouwing worden vormgeven, en het bestemmingplan, worden in januari voor vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. In deze plannen worden de Rijksmonumenten (de iconische gebouwen ‘de rotonde’ en ‘de schijf’ en de parkeerplaats – de eerste parkeerplaats in Nederland waar schuin geparkeerd kon worden) bewaard en versterkt met nieuwbouw. Er is ruimte voor appartementen in verschillende segmenten, waarvan 25% sociale woningen. En er komt ruimte om elkaar te ontmoeten.

Na de uitgebreide presentatie en gesprek over dit omvangrijke project, werd het college uitgenodigd door Jan Dekker (directeur ABB Bouwgroep) en Roald van den Broek (projectmanager ABB Bouwgroep) voor een wandeling over het terrein. Deze wandeling gaf een goed beeld van de omvang en de potentie van dit groene terrein, zo midden in de prachtige omgeving van Clingendael.

Tags

ANWB-terreinGemeenteResidentie ParkzichtWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top