Skip to content
Fotocredit: Kunstgroep Wassenaar

Kunstgroep Wassenaar – Focus op Petra Ipenburg

Kunstgroep Wassenaar
28 oktober 20233 minute read

Het thema van de tentoonstelling voor de komende weken in de galerie In de Molen gaat over ‘Verzacht Verleden’. Inspiratie halen uit de ingrijpende gebeurtenissen uit het verleden, die nog nagalmen in het heden. 

De drie exposanten Harma de Pont, Petra Ipenburg en Soonhwa Kang onderzoeken deze echo van het verleden ieder op eigen wijze. ‘Verzacht verleden’ betekent voor hen dat de herinnering wordt verzacht door het te delen en aandacht te geven. Het begrip voor ‘hoe het was’ wordt vergroot en maakt het minder zwart-wit, goed/slecht, positief/negatief. Hierdoor ontstaat er begrip voor elkaar en de eigen identiteit.

Het resultaat van hun samenwerking kunt u de komende weken gaan zien in de tentoonstelling. Het werk is tevens universeel en zeer actueel. Verschillende historische gebeurtenissen veranderen van kleur en men pleit over verschillende onderwerpen in het land voor meer openheid, transparantie, onderzoek èn begrip voor verschillende gevoelens n.a.v. de geschiedenis. 

Nu de focus op Petra Ipenburg

Petra Ipenburg (1970)  is geboren en getogen in Woudenberg (Biblebelt). 

Petra: “Ik woon in Ouderkerk aan de Amstel en werk in mijn atelier in Amsterdam. Ik heb de Kunstacademie Haarlem gedaan en daar veel ervaring opgedaan in verschillende technieken en met name conceptueel denken.

Ik word geïnspireerd door mijn afkomst. Mijn (groot-)ouders met (oorlogs-)trauma, en vooral het zwijgen hierover, hadden grote gevolgen voor mij. Deze achtergrond gebruik ik als uitgangspunt  – onthullen, stilte verbreken, de sterkte van familiebanden – en geef ik op verschillende manieren vorm”.

Petra’s werk tot nu toe beschrijft zij als volgt: “Mijn werk is verweven met mijn persoonlijk leven en doorleefd. Ik laat mezelf zien en ik vind mezelf erin terug.

Ik vertrek vanuit een intuïtief idee en voer het uit zonder dat het resultaat vaststaat. 

In mijn werk onderzoek ik de reikwijdte van mijzelf, van een mens: lichamelijk, geestelijk en intergenerationeel. Met mijn lijf, familie en herinneringen geef ik mijn kunst telkens anders vorm.

Hiervoor gebruik ik verschillende fysieke materialen en werk ik in acryl- en olieverf, grafiet en inkt. Vooral in de kleuren zwart, grijs, wit en rood.

Beweging en herhaling zijn kenmerkend voor mijn stijl en symboliseren het ritme van groei en tijd. Als patroon, als mantra, als kastijding. Uit overtuiging, uit gewoonte, uit kracht”.

Haar nieuwste serie die u in Wassenaar kan bewonderen heet “Unravelling”: Delicate, antieke zakdoekjes draadje voor draadje ontrafeld. 

Petra vervolgt: “Ik maak een oneindig aantal zachte kleine bewegingen met een fijne naald. Ik moet er met mijn ogen dichtbij zijn om elk individueel strengetje te kunnen onderscheiden. Hoe werkt het verleden door in het heden…”.

Petra heeft geëxposeerd in verschillende plaatsen, waaronder Amsterdam, Amstelveen, Leiden en Haarlem. En nu met trots in Wassenaar!

De expositie van de drie kunstenaars is t/m zondag 12 november te bezoeken in de galerie in de molen aan het Molenplein 10a in Wassenaar. Op vrijdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur.

Tekst: Tom Rietveld

Tags

Focus op Petra IpenburgKunstgroep WassenaarTentoonstellingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top