Skip to content
Fotocredit: YMCA Wassenaar

YMCA Halloweenfeest en dak clubhuis

YMCA Wassenaar
28 oktober 20232 minute read

In het clubgebouw van YMCA Wassenaar was het ook dit jaar weer spookachtig tijdens de Halloweenweek. Tijdens de vier avonden zijn er bijna 60 knutselwerkjes gemaakt in het feestelijk versierde clubhuis. Alle kinderen gingen heel blij en voldaan weer naar huis.

In november zal aannemer Van Der Kooij beginnen met zijn werkzaamheden aan ons voordakvlak. Zoals eerder vermeld in het vorige artikel, is het dak dringend aan reparatie toe, zoals blijkt uit het inspectierapport van Monumentenzorg. Het gebouw aan Duinrellweg 1 is een rijksmonument en kent een bijzondere geschiedenis. Er is weinig bekend over de periode vóór 1909. Waarschijnlijk werd het in 1750 gebouwd als stalgebouw voor paarden, wat nog steeds te zien is aan de hoge, brede voordeur.

Op 27 juli 1909 zorgde Julia Ewouda gravin van Randwijck, weduwe van C.J. van der Oudermeulen, ervoor dat de Christelijke Jongelingsvereniging (nu YMCA) via een akte het gebouw voor altijd kon gebruiken. In de beginjaren heeft YMCA slechts kort van het gebouw gebruikgemaakt. Na 1912 werd het gebouw Duinrellweg 1 omgebouwd tot politiebureau. In die tijd werd het ook gebruikt als tijdelijke opslagplaats voor granaten die aanspoelden vanwege de oorlogshandelingen van 1914-1918. In de jaren ’30 deed het gebouw Duinrellweg 1 dienst als lijkenhuisje, waar lijkkisten werden bewaard om aangespoelde lichamen tijdelijk op te bergen alvorens ze elders werden gebracht.

Het gebouw fungeerde ook enkele jaren als noodwoning voor de familie Edelaar. In de tuin stond een grote boom en was er een zandbak voor de kinderen. Er was een provisorisch buiten toilet. In 1930 werd het gebouw in gebruik genomen door de St. Vincentius Vereniging en kreeg het de naam ‘Brokkenhuis’. In 1942 werd Duinrellweg 1 ingericht als Distributielokaal. Het gebouw werd toen beschreven als zeer oud en gedeeltelijk bouwvallig. In 1948 stond het gebouwtje weer leeg en werd het tijdelijk in gebruik genomen door de brandweer als brandweermuseum.

In 1957 gaf YMCA Wassenaar de gemeente Wassenaar toestemming om het gebouwtje tijdelijk te laten bewonen door de familie Vollebregt, een gezin met vier kinderen. In 1960 wilde YMCA Wassenaar het gebouwtje weer in gebruik nemen en kreeg het weer volledig ter beschikking. Er begon een grootschalige renovatie en inrichting als verenigingsgebouw. In een volgend artikel zal meer worden verteld over dit bijzondere gebouw van YMCA Wassenaar.

Tags

ClubhuisHalloweenfeestHalloweenweekWassenaarYMCA Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top