Skip to content
Fotocredit: PR

Kunstgroep Wassenaar Focus op Harma de Pont

Kunstgroep Wassenaar
10 november 20233 minute read

Dit weekend de laatste kans om de bijzondere expositie te bezoeken. Het thema van de tentoonstelling in de galerie in de Molen gaat over ‘Verzacht Verleden’. Inspiratie halen uit de ingrijpende gebeurtenissen uit het verleden, die nog nagalmen in het heden. 

Harma de Pont. Fotocredit: PR

De drie exposanten Harma de Pont, Petra Ipenburg en Soonhwa Kang onderzoeken deze echo van het verleden ieder op eigen wijze. ‘Verzacht verleden’ betekent voor hen dat de herinnering wordt verzacht door het te delen en aandacht te geven. Het begrip voor ‘hoe het was’ wordt vergroot en maakt het minder zwart-wit, goed/slecht, positief/negatief. Hierdoor ontstaat er begrip voor elkaar en de eigen identiteit.

 Het werk is tevens universeel en zeer actueel. Verschillende historische gebeurtenissen veranderen van kleur en men pleit over verschillende onderwerpen in het land voor meer openheid, transparantie, onderzoek. Én begrip voor verschillende gevoelens n.a.v. de geschiedenis. 

Harma: de Pont: “In mijn werk wil ik emoties, kwetsbaarheid, en tegenstrijdigheden in menselijke relaties laten ervaren door de toeschouwer. Gevoelens – van boosheid, onmacht, afwijzing, verbondenheid, liefde en verlangen naar harmonie – krijgen in mijn werk een fysieke vorm. Iedere relatie – tussen bijvoorbeeld ouders en kind – is uniek en veranderlijk: soms harmonieus, soms ernstig verstoord. Het gebeurt gewoon. Ontsnappen is vrijwel onmogelijk. De bloedband blijft altijd bestaan”.

Harma vervolgt: “Ik gebruik de tegenstrijdige gevoelens in de intermenselijke relaties, zoals loslaten-vasthouden, aantrekken-afstoten, liefhebben – haten in mijn beeldtaal.

Mijn leven is niet vlekkeloos verlopen. Mijn opa is tijdens een vergeldingsactie in de Tweede Wereldoorlog gefusilleerd. Mijn vader was destijds 18 jaar en enig kind. Zijn moeder is daarna opgenomen in een psychiatrische inrichting. Dit heeft een enorme impact gehad op zijn latere leven, maar ook op mijn jeugd en volwassen leven. Na een burn-out in 2001 heb ik 10 jaar therapie gehad, waarvan 5 jaar bij Stichting 40-45 in Oegstgeest. Tijdens deze periode ben ik serieus begonnen met het maken van kunst, waarin ik mijn gevoelens kan uiten. 

Als leerkracht ontmoet ik veel kinderen van ouders die gaan scheiden. Dit raakt mij diep, omdat de prijs die zij betalen groot is. Een treffende uitspraak van een kind heeft mij bijzonder geraakt: “Ik wilde dat ik mijn papa in mijn rugzak kon stoppen en mee kon nemen naar het huis van mijn mama, en andersom”. Al mijn levenservaringen zijn terug te zien in mijn werk (www.harmadepont.nl). 

Na de middelbare school heb ik in 1979 mijn diploma van de Pedagogische Academie in
Den Haag behaald. Vervolgens heb ik op meerdere basisscholen in Den Haag gewerkt. Momenteel geef ik parttime les aan groep 4 op een basisschool in Voorburg. Voor mijn studie aan de Kunstacademie Haarlem-Leiden heb ik verschillende cursussen gevolgd, waaronder aan de Vrije Academie in Den Haag. Momenteel ben ik lid van de Kunstgroep Wassenaar”.

De expositie van de drie kunstenaars is t/m zondag 12 november te bezoeken in de galerie in de molen aan het Molenplein 10a in Wassenaar. Op vrijdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur.

Tekst: Tom Rietveld

Tags

ExpositieGalerie in de MolenHarma de PontKunstgroep WassenaarVerzacht VerledenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Deze Week In Bibliotheek Voorschoten – Wassenaar
Back To Top