Skip to content
Fotocredit: gemeente Wassenaar

Op weg naar de verkiezingen; een kijkje achter de schermen

14 november 20233 minute read

“De verkiezingen organiseren doe je als team waarbij iedereen zijn eigen taken en verantwoordelijkheden heeft.” Jan Nieuwenhuysen werkt sinds 1 september 1983 bij de gemeente Wassenaar, op afdeling burgerzaken, en is dus al 40 jaar bezig met de organisatie van verkiezingen.

Wat houdt het in?

De voorbereidingen voor de verkiezingen beginnen ongeveer een half jaar van te voren. Je moet dan denken aan het contact opnemen met een bedrijf dat stempassen, stembiljetten en kandidatenlijsten print. Contact opnemen met mensen of ze weer in een stembureau willen plaatsnemen als stembureau lid. Maar ook meer praktische zaken als het plaatsen van verkiezingsposters, rode potloden regelen voor in de stemhokjes en de inrichting van de 14 stembureaus die Wassenaar rijk is. 

Wat komt er allemaal bij kijken?

Er komt een hoop kijken bij de voorbereiding van verkiezingen. Het team Verkiezingen ‘organiseert’ de verkiezingen náást onze reguliere werkzaamheden. Die gaan ook gewoon door. Daarnaast heeft de gemeente zo’n 200 vrijwilligers nodig om de verkiezingen goed te laten verlopen. Ik wil hier benadrukken dat wij het echt als een team doen waarbij iedereen zijn eigen taken en verantwoordelijkheden heeft. 

Hierboven heb ik natuurlijk al wat voorbeelden genoemd , maar er komt nog veel meer bij kijken. Denk dan bijvoorbeeld aan het benoemen van de leden GSB (gemeentelijke stembureaus), het verzorgen van trainingen en instructies aan de stembureauleden en voorzitters, het plaatsen van informatie over de verkiezingen op de website. En ook op verkiezingsdag zelf waar de 14 stembureaus geopend zijn van 07.30 uur tot 21.00 uur ’s avonds.

Hoe verloopt de dag?

Wassenaar heeft 14 stembureaus, geopend van 07.30 uur tot 21.00 uur. Per stembureau zijn acht personen ingedeeld. Op de verkiezingsdag zijn er al, buiten team verkiezingen, en facilitaire zaken, 112 personen aan de slag. De dag na de verkiezing zijn er ook nog 80 personen werkzaam. 

Waar zij allemaal mee bezig zijn? Onder andere het stemmen tellen, het invoeren van de stemmen in speciale verkiezingssoftware zodat de uitslagen goed uitgelezen kunnen worden, het maken van een proces-verbaal, controles, etc. 

Er kan van alles gebeuren op een verkiezingsdag. Zijn alle stembureaus op tijd open, zijn alle stembureauleden aanwezig? Zo niet, dan moet je vervanging regelen. Vragen beantwoorden van de voorzitter van een stembureau. Moet een stembureau tijdelijk worden gesloten in verband met calamiteiten of ordeverstoringen. Ik heb inmiddels alles wel meegemaakt in die veertig jaar. En elke keer is het weer anders. 

Wat is zo bijzonder aan een rol spelen bij de verkiezingen?

Wij als team proberen een verkiezing altijd 100 % te organiseren, wat een hele inspanning vergt van het team. Als na afloop van de verkiezingen blijkt dat er geen opmerkingen of klachten zijn binnengekomen en het hele proces is goed verlopen, dan geeft dat een enorme kick voor iedereen die eraan meewerkt! 

Tags

Achter de schermenGemeenteOrganisatieTweede kamerverkiezingenVerkiezingenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top