Skip to content
80 cm scheidt de N44 van het dubbelzijdig fietspad. Fotocredit: Nol Witte

Fietsveiligheid in Wassenaar

Bestuur Fietsersbond Wassenaar
15 november 20232 minute read

De Wassenaarse Fietsersbond werkt actief mee aan het vergroten van de fietsveiligheid en fietsgebruik in Wassenaar. Dit doen we door het organiseren van het Fietsfestival en de jaarlijkse Fietslichtjesparade ter stimulering van het fietsgebruik en -plezier. Dit doen we ook door de veiligheid van de fietser onder de aandacht te brengen bij beleidsbepaler

Afgelopen vrijdag was zo’n moment waarbij wij Rijkswaterstaat hebben uitgenodigd om een schouw te doen van de fietsersoversteekplaats op de N44 ter hoogte van de Bijhorst. De instelling van de stoplichten is zodanig dat er onvoldoende tijd is voor fietsers een veilige oversteek te maken. Ook blijkt dat de instelling in volgorde van oversteken niet altijd logisch is ingesteld. Dit drukke verkeersknooppunt leidt regelmatig tot gevaarlijke situaties, zelfs dodelijke ongelukken zowel voor fietsers als voor automobilisten. Ook steken er hier regelmatig kinderen over.
In het bijzijn van de wethouder van verkeer Wim Koetsier, de gemeenteambtenaar verkeer, een veelgebruiker van het stoplicht en vertegenwoordigers van de Fietsersbond, zijn de instellingen uitvoerig getoetst en voor zover nodig bijgesteld.

Ook de verkeerslichten bij de oversteek van het fietspad Zijdeweg/Wittenburgerweg zijn aan een inspectie onderworpen en worden zo nodig bijgesteld evenals de zichtbaarheid van het verkeerslicht op ooghoogte inclusief wachttijd voor fietsers.

Op ons lijstje voor de N44 staat nog het fietstunneltje tussen de Raaphorstlaan en de Houtlaan die onveilig aanvoelt en de smalle fietsstrook langs de N44 waar ook de gemeenteraad zich over heeft uitgesproken. We blijven in gesprek met Rijkswaterstaat en de gemeente voor goede oplossingen.

Ons bestuurslid Fieke Versluijs heeft vorige week ingesproken tijdens de commissievergadering over het Wegencategoriseringsplan. Zij pleitte namens de Fietsersbond voor invoering van zoveel mogelijk 30 km/h snelheid in ons dorp en dit op een consistente wijze. Wij zijn geen voorstander van het verwijderen van fietspaden of het ‘gebruiken’ van fietsers voor het afremmen van sluipverkeer. In het voorstel zijn er meerdere wegen op 50 km/h gecategoriseerd terwijl daar veel kinderen fietsen, zoals de Prinsenweg.

De veiligheid van de fietser, zwakke verkeersdeelnemer heeft prioriteit en dit wil je duidelijk terug zien in de plannen.

De Fietsersbond Wassenaar is bezig met het maken van een eigen website met daarop een mogelijkheid om meldingen te doen van fietsonveilige punten. In het nieuwe jaar zullen wij deze website aan u presenteren. Heeft u hiervoor al vragen, neem dan contact op via wassenaar@fietsersbond.nl.

Bestuur Fietsersbond Wassenaar.

Tags

FietsoversteekplaatsFietsveiligheidN44SchouwWassenaarWassenaarse Fietsersbond
Gerelateerde artikelen
Back To Top