Skip to content
Fotocredit: PR

Dag van de Mantelzorg in Kasteel de Wittenburg

Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar
16 november 20233 minute read

Er zijn in Wassenaar 7.772 mantelzorgers die zorg dragen voor hun naasten. Naast de dagelijkse verzorgende taken die zij hebben spenderen zij ook gemiddeld 4 uur per week aan het regelen van zaken in de zorg voor hun partner, kind, ouder, broer of zus. Het landelijke thema van de Dag van de Mantelzorg dit jaar was hierom regeldruk. Om de mantelzorgers op deze dag te ontlasten en in het zonnetje te zetten heeft Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar (SMOW) op vrijdag 10 november een avond georganiseerd met activiteiten gericht op ontspanning.

De 40 genodigden hebben de stromende regen getrotseerd om te genieten van een avond vol ontspanning in Kasteel de Wittenburg. Na een welkomstwoord door de Mantelzorgconsulent Monique de Ruiter, Wetenhouder Zoutendijk namens de gemeente en Directeur-Bestuurder Aisia Okma namens SMOW konden de activiteiten beginnen.

Er was de mogelijkheid om een lachworkshop te doen, een workshop mindfulness en ter ontspanning keuze uit een energetische hoofdmassage en een nek- en rug massage. De drie workshops waren erop gericht te ontspannen, in het hier en nu te zijn en los te laten. De lach workshop zorgde voor een blij en ontspannen gevoel bij de deelnemers. Uit de bibliotheek van het kasteel kwamen gierende lach geluiden en de deelnemers hadden na afloop nog een grote lach op het gezicht. Het doel van de lachworkshop is om te ontspannen en even los te zijn van de drukte in het hoofd. Het geluk hormoon stijgt en de stress levels dalen door te lachen, waardoor je even van je zorgen af bent.

Tijdens de cursus mindfulness werden de deelnemers gevraagd om zich te focussen op het hier en nu en hierdoor te onthaasten en de tijd te nemen voor het eigen gevoel. Hierbij kwamen ook emoties los waar normaal gesproken geen tijd voor genomen worden om deze te voelen. Deze geleerde technieken kunnen ook in het dagelijkse leven gebruikt worden om te ontspannen en om ook aandacht te geven aan het eigen gevoel.

Naast dat de aanwezigen een leuke ontspannen avond hadden konden ze elkaar ook vinden in het bespreken van de zorg die zij dragen voor een ander en voelden zij ook echt de behoefte om hier met elkaar over te praten. Een mantelzorger vertelt dat ze graag zou willen dat er meer contact zou zijn met leeftijdsgenoten die ook mantelzorger zijn om ervaringen te kunnen bespreken.

De avond werd afgesloten met een borrel om na te praten. De aanwezigen vonden het een erg mooie en goed georganiseerde avond. De mantelzorgers vonden het fijn om erkenning te krijgen voor de zorg die zij dragen aan hun naasten. Ze geven aan dat ook al doen ze het van zelfsprekend en uit liefde, het toch fijn is dat ze door middel van deze avond ook een blijk van waardering krijgen.

Tags

Dag van de MantelzorgKasteel de WittenburgSMOWWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top