Skip to content

Wassenaarse VVD: de kracht van uw stem

16 november 20232 minute read

Aanstaande woensdag vindt de Tweede Kamerverkiezing plaats. Hierbij wordt iedere volwassen inwoner uitgenodigd om de toekomst van ons land mede vorm te geven. Stemmen is een bijzonder en kostbaar recht. U komt toch ook?

Onze Tweede Kamer bestaat sinds 1815 en had aanvankelijk 110 indirect gekozen leden. Sinds de belangrijke grondwetswijziging in 1848 worden de leden van de Tweede Kamer direct gekozen.

Rijke mannen

De vroege jaren van het kiesrecht waren echter beperkt. Tot 1917 was stemrecht voorbehouden aan mannen boven de 25 die een minimumbedrag aan belasting betaalden. Dat was zo’n 10% van de bevolking (het censuskiesrecht). Het duurde tot 1917 voordat alle mannen boven de 25 het recht kregen om te stemmen; een recht dat als plicht werd gezien. In 1919 kregen ook vrouwen het recht om te stemmen. Hoewel ze eerder al verkozen konden worden, markeerde dit moment een belangrijke stap richting gelijke vertegenwoordiging.

Oerwoud aan partijen

In 1922 werden de eerste verkiezingen gehouden waarbij álle volwassenen het recht hadden om hun stem uit te brengen. Een mijlpaal die de deur opende voor de oprichting van politieke partijen, waardoor diverse stemmen en perspectieven een plaats kregen in het politieke spectrum. Zo’n honderd jaar later (in 2021) deden er maar liefst 37 partijen mee aan de verkiezingen: van de Feestpartij tot de Piratenpartij. Maar o.a. ook D66, CDA, PvdA en GL. De VVD werd de grootste.

Goed vertegenwoordigd

Als u komende woensdag in het stemhokje staat, denk dan aan de reis die ons land heeft doorgemaakt om dit kostbare recht te verkrijgen. Uw stem draagt de erfenis van de strijd voor gelijkheid en vertegenwoordiging. Stemmen is niet alleen een recht; het is een kracht die de richting van de toekomst bepaalt. Wist u trouwens dat er één kandidaat uit Wassenaar op de lijst staat? Wij zijn trots op ‘onze’ Bente Becker! Lijst 1, #3. Vragen of opmerkingen n.a.v. dit artikel? Mail dan naar Charlotte Rogge, CRogge@Wassenaar.nl

Fotocredit: PR

Tags

GemeenteraadIngezondenVVDWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top