Skip to content
Fotocredit: PR

Renovatie dak YMCA-clubhuis

YMCA Wassenaar
27 november 20232 minute read

YMCA Wassenaar is begonnen met haar werkzaamheden aan het dakvlak. Het werk verloopt voorspoedig, en aannemer Van der Kooij maakt goede vorderingen. Een gebouw met een  bijzondere geschiedenis. In het vorige artikel sloten we af in 1960, het jaar waarin YMCA Wassenaar begon met een grootschalige renovatie en inrichting tot verenigingsgebouw. Deze verbouwing is mogelijk geweest door het werk dat door de leden is verricht en de medewerking van de Wassenaarse middenstand: Van Keppel, Theil, Stijnis en Van den Dool. Er werd een keuken gebouwd, een toilet geïnstalleerd en verlichting aangebracht.

In de zomer van 1961 zijn er bijeenkomsten geweest van jongeren van de Dorpskerk. Op één van deze bijeenkomsten werd een prijsvraag uitgeschreven voor het vinden van een goede naam voor het gebouw. ‘Shalom’  werd gekozen.

Na inspectie in 1998 door Monumentenzorg bleek dat de dakspanten in zeer slechte staat waren. Rot, houtworm en de boktor hadden in de loop der eeuwen een ware ravage aangericht. Het was een wonder dat het dak nog aanwezig was en menige storm had overleefd. Een gigantische operatie stond de YMCA te wachten. Vele brieven met verzoeken tot donatie zijn verzonden. Gelukkig had de YMCA zelf enkele handige vrijwilligers die veel werk konden verrichten. De keuken werd helemaal opnieuw ingericht, het toilet verbouwd, een schitterend koepelplafond aangebracht, de wanden voorzien van gipsplaten, alle deuren vervangen en de vloer voorzien van een nieuwe bedekking. Ten slotte werd alles in de verf gezet. Echter, om de dakspanten te repareren, waren vakmensen nodig. De firma Van Veen heeft hierbij veel werk verzet. In mei 1998 konden de kinderen eindelijk hun activiteiten in het mooie clubgebouw voortzetten.

De jaren daarna werden alle buitengevels voorzien van een nieuwe stuclaag, de dakgoten voorzien van een nieuwe zinklaag en alles in de verf gezet. In 2009 werd het achterplaatsje helemaal opgeknapt: een nieuwe verharding van gebakken straatklinkers, een bangkirai schutting en een bangkirai opberghok. In 2018 is de in slechte staat verkerende achtergevel gezandstraald, van een nieuwe stuclaag voorzien en geverfd. Daarnaast zijn alle ramen voorzien van dubbel glas en geverfd.

In 2020 werd een koud-warmairco geïnstalleerd in het clubhuis waardoor de cv-ketel kon worden verwijderd. In 2021 is het schuine achterdakvlak voorzien van tien zonnepanelen en kon de gasaansluiting definitief worden afgesloten. Nu dus de renovatie van het dakvlak waarna YMCA Wassenaar weer vele jaren kan genieten van haar bijzondere clubhuis.

Tags

ClubhuisJeugdwerkRenovatieWassenaarYMCA Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top