Skip to content
Wethouder Ronald Zoutendijk met de vlag bij Raadhuis De Paauw. Fotocredit: gemeente Wassenaar

Orange the World-actie bij het Rijnlands Lyceum

2 december 20233 minute read

Leerlingen van het Rijnlands Lyceum hebben op het schoolplein een oranje tekening gespoten als actie in het kader van Orange the World. Wethouder Cultuur en Welzijn, Ronald Zoutendijk was daarbij aanwezig. Vanaf 25 november tot 10 december 2023 staat de gemeente Wassenaar stil bij het geweld tegen vrouwen en meisjes. De vlaggen zijn gehesen bij Raadhuis De Paauw en het Gemeentekantoor en een aantal gebouwen zijn oranje belicht.

Orange the World

Veilig overal en altijd. Dat is het thema van de Orange the World-campagne dit jaar. Vanaf 25 november tot 10 december 2023 zet Orange the World zich overal ter wereld in tegen geweld tegen vrouwen en meisjes op straat, bij het uitgaan, op het werk of bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. Bijna de helft van de vrouwen en meisjes in Nederland krijgt in haar leven te maken met geweld. Dat varieert van seksuele intimidatie tot aanranding en verkrachting, van huiselijk geweld tot doodslag en gedwongen huwelijken. De gemeente Wassenaar is medestander in de strijd tegen dit geweld naar vrouwen en meisjes. In Nederland doen naast de gemeente Wassenaar nog 200 andere gemeenten mee aan de Orange the World-campagne.

Wassenaar kleurt oranje

Leerling Rijnlands Lyceum spuit sjabloon oranje. Fotocredit: gemeente Wassenaar

Net als voorgaande jaren sluit de gemeente Wassenaar zich aan bij de campagne van Orange the World. Tot 10 december hangt de Orange the World-vlag bij Raadhuis De Paauw en het Gemeentekantoor. Wethouder Cultuur en Welzijn, Ronald Zoutendijk heeft deze gehesen. Daarnaast is een aantal gebouwen oranje verlicht en hebben leerlingen van het Rijnlands Lyceum ‘oranje handjes’ gespoten met verf op het schoolplein. Met deze acties zegt de gemeente Wassenaar: STOP geweld tegen vrouwen en meisjes. 

Bezoek Rijnlands Lyceum

Bij het Rijnlands Lyceum werd er een les maatschappijleer gewijd aan de campagne van Orange the World. Na de les was wethouder Ronald Zoutendijk aanwezig om de leerlingen welkom te heten in de hal, waar hij kort vertelde over de campagne en wat dit voor de gemeente Wassenaar betekent. Daarna was het tijd om de ‘oranje handjes’ te spuiten op tegels van het schoolplein. Leerlingen van het vierde jaar van de havo hebben hier zo’n tiental sjablonen gespoten. “Ik vind het heel belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Het is nogal wat dat één op de drie vrouwen geconfronteerd wordt met geweld. Dat is verschrikkelijk en daar moeten we alles aan doen wat we kunnen, ook als gemeente. Hier op school wordt er aandacht aan besteed, zodat ook leerlingen weten wat er speelt. Als gemeente doen wij daar ook wat aan. Zo hebben we sinds 1 september 2023 het Sociaal Team Wassenaar. Hier kan iedereen gratis terecht voor informatie, advies, ondersteuning en hulp’’, aldus de wethouder.

Tags

GemeenteGeweld tegen vrouwenOrange the worldRijnlands LyceumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top