Skip to content
Fotocredit: Run for Rio

Koken met Run for Rio

Run for Rio
9 december 20233 minute read

Tijdens mijn reizen door Afrika heb ik weinig keukens gezien. Bij het bezoeken van de scholen die Run for Rio steunt, schrik ik iedere keer weer van het schuurtje waarin vrouwen koken. In zo’n schuurtje is het bloedheet, want er wordt gekookt met hout op een open vuur. Het schuurtje staat tijdens het koken vol met rook. De vrouwen ademen dat de hele dag in. Niet verwonderlijk dat de meeste mensen in Afrika niet ouder worden dan 50 jaar. Op de Blessed Land school laat Run for Rio daarom een goede keuken bouwen.

De Blessed land school staat in Abuk in de regio Karamoja, de armste en meest droge regio van Oeganda. De school is twee jaar geleden met geld van Run for Rio gebouwd. Het eerste schooljaar is nu achter de rug, de grote vakantie is begonnen. De inspectie is kortgeleden op bezoek geweest. Zij waren onder de indruk, wat de school in één jaar heeft bereikt. De inspectie gaf als tip om mee te gaan doen aan het voedselprogramma van de regio Karamoja. De eis daarvoor is het hebben van een goede keuken. Deze informatie werd direct doorgespeeld aan Run for Rio. En Run for Rio heeft ja gezegd en financiert  de bouw van de keuken. Er is inmiddels al gestart en de keuken zal in januari gereed zijn, nog vóór het nieuwe schooljaar in februari zal starten.

Traditioneel wordt er gekookt op vuurtjes, gemaakt van alles wat brandt. Op het platteland eten de bewoners datgene wat de natuur hen biedt. Afgelopen jaar kookten de vrouwen in de ochtend pap van maismeel en in de middag de maismeel in vaste vorm met wat bruine bonen er bij. Zodra de school mag deelnemen aan het voedselprogramma van de regio, krijgen zij iedere dag ook groenten en fruit. Goed en gezond eten bevordert het leervermogen van de kinderen en zorgt er voor dat kinderen een betere weerstand krijgen tegen allerlei ziektes in deze soms extreem hete  regio. 

Voor een goede hygiëne op de school en in de nieuwe keuken is nog geld nodig voor potten, pannen,  borden, bekers en andere materialen. Als u met de Kerst lekker eet, denk dan aan de kinderen op de Blessed Land school en steun hen met een kleine bijdrage. Zeg ook ja tegen gezond eten, stort uw bijdrage op NL57RABO0368010724 of NL21INGB0000193157 t.n.v. Stichting Run for Rio. Voor meer informatie kijk op de website www.runforio.com. Of bel met Leo Bellekom, 0643265500

Tags

Goede doelKeukenKokenOegandaRun for RioWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top