Skip to content
Impressie inrichtingsplan. Fotocredit: gemeente Wassenaar

Wassenaar als Poort tot Nationaal Park biedt kansen voor ondernemers

Hart voor Meijendel
14 december 20232 minute read

Stichting Hart voor Meijendel steunt het centrumplan Wassenaar. De belangrijkste reden: als de dorpskern zich profileert als poort tot Nationaal Park Hollandse Duinen, draagt dat bij aan de bescherming van de natuur in Meijendel & Berkheide. Dorpen in de buurt van andere Nationale Parken gingen Wassenaar voor. Het effect: die dorpen verlevendigen en ondernemers profiteren fors mee.

Wist u al dat Wassenaar in het hart van Nationaal Park Hollandse Duinen ligt? Het Natura 2000 gebied Meijendel & Berkheide is een trekpleister voor miljoenen recreanten en toeristen, maar toch profiteert Wassenaar er zelf nauwelijks van mee. Bezoekers rijden rechtstreeks door naar het hart van Meijendel en na een bezoekje aan het bezoekerscentrum, een korte wandeling, spelen in het Monkeybos en een pannenkoek, gaan ze weer huiswaarts.

Volgens Hart voor Meijendel kan dat ook vanuit het centrum van Wassenaar: dat zou het begin,- en eindpunt moeten worden van fiets- en wandelroutes naar Meijendel, maar ook naar de landgoederen en veenweidegebieden rondom Wassenaar. Fietsen huren kan prima in het dorp. Het bezoekerscentrum van Dunea kan ook in Wassenaar zelf gesitueerd zijn. En in het dorp is de horeca al ruim aanwezig. Een waterspeeltuin of natuurspeeltuin in het dorp, maakt het ook voor kinderen leuk om in Wassenaar te zijn. Na afloop een rondje langs de winkels en weer huiswaarts. Zo profiteren ondernemers mee.

Andere dorpen in de buurt van Nationale Parken gingen Wassenaar voor. Bijvoorbeeld in de Hoge Kempen in België: daar is er bewust voor gekozen om juist de beleving van het Nationaal Park naar de dorpen rondom te halen. Poorten liggen buiten de kwetsbare natuur: het bezoekerscentrum naast de bakker. De opbrengsten van dit Nationaal Park zijn op jaarbasis meer dan 190 miljoen euro en het levert circa 5.000 banen op. De dorpen rondom Nationaal Park de Hoge Veluwe en Zuid-Kennemerland hebben dit model ook al opgepakt. Het effect: bezoekers laten kwetsbare natuur met rust en hebben toch de beleving dat ze in een Nationaal Park zijn geweest.

De noodzaak ligt er: De komende jaren worden er 80.000 huizen op fietsafstand van Wassenaar gebouwd. Meijendel & Berkheide kan al die nieuwe recreanten niet alleen aan. Stichting Hart voor Meijendel steunt daarom het centrumplan met een belangrijke voorwaarde: het nationaal park gevoel in het dorp versterken en het daadwerkelijke ontlasten van de duinen. Grijpt Wassenaar deze kans?

Tags

BezoekerscentrumCentrumplanStichting Hart voor MeijendelWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top