Skip to content

HartvoorWassenaar: Het centrumplan

15 december 20233 minute read

Jaren geleden is het zogenaamde “beeldkwaliteitsplan” gelanceerd voor de Langstraat en omgeving. Het was een reactie op “the Mall of the Netherlands” in Leidschendam. Het centrum van Wassenaar moest aantrekkelijker worden om de concurrentie aan te kunnen en om verdere leegloop van winkels tegen te gaan. Die leegloop was al een aantal jaren eerder begonnen door de groei van internetwinkels.

De staat van de Langstraat

De Langstraat en de andere winkelstraten zien er inmiddels wat sjofel uit. Het is het verhaal van de laatste 10 jaar waarin op onderhoud van de openbare ruimte steeds meer werd bezuinigd. Je kunt het overal zien. Trottoirs, fietspaden, wegen, het groen, de panden van de gemeente. Het eerste jaar dat je geen onderhoud pleegt, zul je weinig merken. Maar nu het gebrek aan onderhoud al vele jaren duurt, is het echt zichtbaar. Zo ook in de Langstraat.

Zeer achterstallig onderhoud.

Wat te doen

Meestal, in geval van achterstallig onderhoud, besteed je extra geld en maak je het achterstallig onderhoud in een keer ongedaan. Vaak is dat duurder dan regulier onderhoud bij elkaar opgeteld, maar het is nu eenmaal gebeurd.

In het geval van de Langstraat is HartvoorWassenaar van mening dat voor €1,5mln het achterstallig onderhoud wordt weggewerkt, en de Langstraat tot en met de Luifelbaan er weer uitstekend bijliggen. Voor ten minste 10 jaar. Goed verzorgd, goede fietsenstalling. Alles ligt recht en vlak. Bijna als nieuw.

Ambities   

Maar dat was niet goed genoeg. De ambities werden hoog opgeschroefd en het moest een dorpscentrum van allure worden. Speciale stenen uit Portugal, klassieke lantarenpalen, veel graniet. Het begon met een budget van €2,7mln. Al snel bleek dat het €3,4mln ging worden. Een paar maanden geleden werd het zelfs al meer dan €7mln.

En het plan zoals het er nu bij ligt kost meer dan €6mln. Zelfs nadat pandeigenaren ruim €0,5mln bijdragen.   

De teksten die erover werden opgeschreven klonken steeds gezwollener. Centrum met allure, brancheringsplan. De plek waar heel Wassenaar zich verzamelt. Eindelijk kun je op een fatsoenlijke manier een ijsje kopen met je kinderen.

Het plan werd door de jaren heen een prestigeobject, het moést doorgaan, hoe dan ook.

Een plan

We hebben altijd gezegd dat we willen investeren in een plan. De trends zijn duidelijk. Er is minder ruimte nodig voor winkels. Internet is dominant geworden. Is er voldoende koopkracht in Wassenaar om een compleet winkelcentrum te hebben waarin alle ondernemers voldoende geld kunnen verdienen? Wat zal het effect zijn van een fantastisch dorpscentrum? Komt iedereen dan ineens op Wassenaar af? En als er een degelijk plan is, dan praten we over investeren. 

De waarde van Wassenaar

Wanneer je €1,5mln besteedt aan groot onderhoud van de Langstraat, dan kun je van die €6mln maar liefst €4,5mln besteden aan de rest van Wassenaar. €4,5 mln voor onderhoud van stoepen, fietspaden, groen wegen.

Wij vragen ons dan af, wat draagt meer bij aan de waarde van Wassenaar. En we vragen ons ook weer af: Wat wil de Wassenaarder. Wat is goed voor de Wassenaarder. Wat is goed voor Wassenaar.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx

Solide. Het klopt

Tags

GemeenteraadHart voor WassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top