Skip to content

Ingezonden: De wethouder goed op weg

Buurtcomité Storm-Zuid
16 december 20232 minute read

Wij zijn blij dat de coalitie daadkracht toont en een nieuw wegcategoriseringsplan heeft voorgesteld. Dat dit de nodige discussies oplevert is logisch en hoort erbij. Wat ons echter opvalt is dat er nogal wat onjuiste informatie circuleert, individuele belangen een rol spelen en respect/vertrouwen soms ver te zoeken is. Dat maakt ons bezorgd.

Fotocredit: PR

Vooruitlopend op het nieuwe wegcategoriseringsplan ligt er een Verkeersbesluit voor de Storm-Zuid en Schouwweg Noord, hetgeen volgens de geldende processen tot stand is gekomen, inclusief participatie en inspraak. Per 15 januari gaan de wegen eindelijk op de schop. De werkzaamheden zijn een gevolg van achterstallig onderhoud en van wat jaren geleden al is besloten, namelijk inrichting tot een Erftoegangsweg (ETW) 30.

Een ETW30 is een categorie weg, waarbij verblijven de hoofdfunctie is. Er bestaan voor dit type weg duidelijke richtlijnen en de verkeersdeskundigen van de gemeente hebben de inrichting van beide wegen dan ook op deze richtlijnen gebaseerd. De inrichting is zodanig (door bijvoorbeeld het plaatsen van verkeersdrempels) dat voetgangers, fietsers en auto’s op een veilige manier gebruik kunnen maken van deze weg, zoals vandaag de dag al gebeurt op onder andere de Kerkstraat.

Eenduidigheid is een belangrijk kenmerk van een veilige inrichting van het lokale wegennet: de bestuurder van een auto zal zich eerder aan de geldende 30km per uur houden, als de weg ook als zodanig herkenbaar is.

Het is goed dat er eindelijk een begin wordt gemaakt met het verbeteren van leefbaarheid en veiligheid van deze twee wegen, als startpunt voor uiteindelijk alle wegen in Wassenaar. Daar kijken wij als bewoners heel erg naar uit.

Helaas willen oppositiepartijen (Hart voor Wassenaar door middel van een petitie en Lokaal Wassenaar door middel van een motie) de renovatie en herinrichting van beide wegen alsnog ter discussie stellen. Dit terwijl een zorgvuldig proces van 2 jaar is doorlopen en een democratisch besluit is genomen. Wij zijn hierover verontwaardigd en het schaadt ons vertrouwen in de politiek. Het is ook opvallend dat juist die partijen die staan voor lokaal belang en burgerparticipatie, deze standpunten aan de kant schuiven zodra hen dat politiek gezien beter uit lijkt te komen.

Namens de bewoners van Storm-Zuid willen wij onze steun uitspreken aan wethouder Koetsier en zijn verkeerdeskundigen. De wethouder is de aangewezen persoon om zorg te dragen voor evenwichtige verkeersplannen en de belangen te behartigen van alle inwoners. Laten we samen constructief de goede weg in slaan!

Buurtcomité Storm-Zuid

Tags

IngezondenWassenaarWegcategorisering
Gerelateerde artikelen
Back To Top