Skip to content
Archieffoto. Fotocredit: gemeente Wassenaar

Besluit versterking dorpskern laat op zich wachten

21 december 20232 minute read

Er is nog geen besluit gevallen over de versterking van de dorpskern. Tijdens de raadsvergadering van afgelopen dinsdag (de laatste van 2023) staakten de stemmen over dit onderwerp. De stemmingsuitslag was 10-10. Dat was het gevolg van het vertrek van VVD-raadslid Monique van Deursen tijdens de raadsvergadering.

Jeroen Gankema (Lokaal Wassenaar) voerde voorafgaand aan het onderwerp aan dat Van Deursen een winkel exploiteert in het centrum en eigenaar is van dat winkelpand. Over die feiten had Gankema advies ingewonnen bij externe adviseurs. Meestemmen door Van Deursen zou ertoe kunnen leiden dat het aanvechten van het besluit van de gemeenteraad over de dorpskern, kansrijk zou zijn gelet op het punt van belangenverstrengeling.

Met haar vertrek bleek steun van oppositiefracties noodzakelijk om het voorliggende plan nog dezelfde avond over de streep te trekken. Diverse woordvoerders van de coalitiefracties probeerden oppositiefracties voor zich te winnen. Ook was er vanuit de coalitiekringen lof voor de bijdrage die ondernemers willen leveren aan het centrumplan. In de ogen van collegefracties en verantwoordelijk wethouder Van Doeveren was sprake van een goed en evenwichtig plan. De oppositiefracties dachten daar anders over. Jeroen Gankema (Lokaal Wassenaar) vond dat geen sprake was evenwichtigheid. Hij merkte op dat de verschillende pijlers onder het plan nogal van elkaar verschillen. Toch hield Gankema het eerst nog spannend voor de coalitie wat de precieze stellingname van zijn fractie was. “We zitten nog op de wip, het kan nog alle kanten uit.”

Henri Hendrickx (Hart voor Wassenaar) stipte onder meer de kosten aan. “We gaan van 3,4 naar 5,6 miljoen in anderhalf jaar. Hoe kon dat zo gebeuren?” Sonja Hibbert (GroenLinks) sprak van ‘vage termen’ in het centrumplan. “Er is geen duurzaam recreatie- en mobiliteitsplan. Meijendel verdient concrete plannen.”

Verantwoordelijk wethouder Laurens van Doeveren (VVD) deed in zijn bijdrage aan het debat zijn best om de bezwaren vanuit de oppositie zoveel mogelijk weg te nemen. Dat mocht niet baten. Aan het eind van de avond bleek dat de stellingname van GroenLinks en andere oppositiefracties niet was veranderd. In januari bespreekt de gemeenteraad de versterking van de dorpskern opnieuw.

Tags

GemeenteraadsvergaderingVersterking dorpskernWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top