Skip to content

HartvoorWassenaar: Eigenbelang en zuiver handelen

2 januari 20243 minute read

In artikel 28 van de gemeentewet staat:

Een lid van de raad neemt niet deel aan de beraadslaging en stemming over:

Een aangelegenheid die hem rechtstreeks of middellijk persoonlijk aangaat of

waarbij hij als vertegenwoordiger is betrokken.

Deze wet betekent: Een raadslid moet zich terugtrekken bij beslissingen, wanneer het raadslid een eigenbelang heeft bij de uitkomst van de stemming.

Daarover heeft de raad gezamenlijk advies gevraagd bij haar juridisch adviseur. De eerste zin van het advies luidde:

“Voor mij staat vast: dit raadslid moet zich onthouden van beraadslaging en deelneming aan de stemming”.

Het centrumplan

Wanneer het centrum wordt gerenoveerd zullen de kansen van winkels verbeteren en de waarde van panden stijgen.

Wanneer je directeur/grootaandeelhouder bent van de onderneming met een winkel met eigen pand in het centrum, dan heb je een direct belang en voordeel bij het centrumplan. 

Eerder al, in 2019, heeft het betrokken raadslid zich wel teruggetrokken (en de raadszaal verlaten) bij een stemming over het centrumplan. De zelf genoemde reden: mogelijke belangenverstrengeling.

Waarom toen wel en nu niet?

In 2019 leidde de VVD een ruime meerderheid in de raad. Terwijl het betrokken raadslid niet meedeed met de stemming, was er nog steeds een meerderheid voor het centrumplan.

Nu heeft de VVD 3 zetels minder en heeft de VVD-coalitie (CDA,D66,DLW,PvdA,VVD) slechts een nipte meerderheid van 1 zetel.

De oppositiepartijen (HartvoorWassenaar,LokaalWassenaar,GroenLinks) hebben 10 zetels.

Zonder het VVD-raadslid wordt de stemming over het centrumplan 10-10, en dus niet aangenomen. Dat is waarom het betrokken raadslid in eerste instantie mee wilde stemmen.

De gevolgen 

Het bijzondere is dat niemand het raadslid kan verbieden om mee te stemmen. De raad niet, de burgemeester niet. Een raadslid moet dat zelf beslissen. Maar wanneer het betrokken raadslid meestemt, ontstaat de plicht voor de Burgemeester om het besluit bij de Minister voor te dragen voor vernietiging. Omdat door de belangenverstrengeling een onrechtmatig (niet toegestaan) besluit is genomen. Doet de Burgemeester dat niet, dan krijg je eindeloze procedures.

Voor de zuiverheid

Uiteindelijk heeft het raadslid zich teruggetrokken uit de raadsvergadering. Zij had twee keuzes voor dit ene besluit: Of meestemmen, met alle juridische gevolgen omdat de wet wordt overtreden. Of niet stemmen.

Wij vinden het spijtig dat het raadslid daarna haar raadslidmaatschap heeft opgegeven. Dat was wat ons betreft zeker niet nodig.

De VVD

Het is volstrekt onterecht en aanmatigend dat de VVD nu de oppositie verwijt dat een van hun raadsleden ontslag heeft genomen. Dat is haar keuze en niet die van de oppositie. Maar het is de VVD zelf die wil dat hun eigen raadslid ontslag neemt. Want bij de volgende en definitieve stemming over het centrumplan op 16 januari 2024 ontstaat hetzelfde probleem. Indien het raadslid geen ontslag neemt wordt het centrumplan naar het zich laat aanzien definitief niet aangenomen. Dat wil de VVD al helemaal niet. Er zijn nu eenmaal 10 zetels van de oppositie tegen het onvoorstelbaar dure en slecht doordachte centrumplan. Daarom dus liever een ander raadslid voor de VVD. Zodat er een nipte meerderheid is. Eigenbelang en zuiver handelen?

HartvoorWassenaar wil goed bestuur.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx

Solide. Het klopt

Tags

GemeenteraadHart voor WassenaarIngezondenWassenaar

Geen reacties

Gerelateerde artikelen
Back To Top